Pelješki plavci otvaraju sezonu vinskih kušaonica u Zagrebu

Pelješki plavci otvaraju sezonu vinskih kušaonica u Zagrebu
Foto: Press

U restoranu Klub književnika u Zagrebu u petak će se održati vinska kušaonica “Pelješac u Zagrebu” kojom će se, u organizaciji udruge Vinoljupci, posjetiteljima predstaviti osam peljeških vinarija. Manifestacija započinje u 18 sati, a osim u biranim vinima posjetitelji će moći uživati u slasnim zalogajima i živoj glazbi.

“Prošlogodišnje predstavljanje peljeških vina bilo je jedno najposjećenijih manifestacija u našoj organizaciji. Zadovoljstvo vinara, posjetitelja i nas organizatora rezultiralo je željom da ovo okupljanje postane tradicionalno, odnosno da početak svake sezone vinoljupskih manifestacija započnemo sa pelješkim vinarima. Ove godine očekujemo još bolju atmosferu i, naravno, još veći broj posjetitelja”, istaknula je Irena Lučić, glavna organizatorica projekta.

Ona je napomenula kako je riječ uglavnom o malim pelješkim vinarijama čija je vina teško, ako ne i nemoguće pronaći i kušati u Zagrebu. Manifestacija je organizirana u suradnji s udrugom “Plavac mali – Pelješac”.

Na manifestaciji će se predstaviti osam peljeških vinarija – Vino Marlais, Vina Matković, Vina Ledinić, PZ Putniković, PZ Postup, Vinarija Ponos, Vina Arambašić te Dingač-Skaramuča. Jasno je da u ovoj vinskoj priči glavnu ulogu ima plavac mali, kojeg će nazočni vinoljupci moći kušati u raznim varijantama – od barriquea do desertnog vina, te kao selekcije s položaja Postup i Dingač. No pronaći će se tu i drugih autohtonih sorti, poput pošipa i rukatca, te desertnih vina i zanimljivih kupaža.

Pelješac je jedno od najpoznatijih hrvatskih vinogorja koje broji preko 1000ha površine pod vinovom lozom. 90% nasada čine crne sorte, među kojima je najzastupljeniji plavac mali, autohtona hrvatska sorta. Iako na cijelom Pelješcu daje jako dobre rezultate, plavac mali uzgojen na položanima Dingač i Postup pokazuje iznimnu kvalitetu zbog koje je davnih 1960-tih postigao (i do današnjih dana zadržao) svjetsku slavu.

Nakon velikih uspjeha peljeških vina u razdoblju od 1960-1990 i posljedičnog “spavanja na lovorikama”, ova se regija budi i pomlađuje. Tome najviše pridonosi generacija novih, malih vinara koji posljednjih petnaestak godina na poluotoku rade zdravu konkurenciju “starosjediocima”, ali i faktor tehnološkog napretka i inovativnih pristupa proizvodnji vina. Zahvaljujući navedenome, za dobar plavac mali više ne moramo izdvajati basnoslovne svote novca te ga možemo kušati u raznim stilovima proizvodnje.

Osim prilike za degustaciju vina po popularnim cijenama, posjetitelji će imati priliku upoznati vinare, saznati više o izloženim vinskim etiketama te uživati u ukusnim zalogajima i živoj glazbenoj kulisi dueta RetroBoys.

Udruga Vinoljupci aktivno djeluje od 2014.godine na promicanju vinske kulture i turizma. Do sada je organizirala ukupno sedam open-air vinskih festivala, te brojna manja vinska događanja i susrete s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način.

“Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji – urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti”, pojasnila je Irena Lučić