HOĆE LI UOPĆE BITI SNIJEGA OVE ZIME? Objavljena je dugoročna prognoza, evo što u njoj stoji

Snijeg
Foto: Pixabay

Severe Weather Europe analizirao je najnovije prognoze snježnih oborina i trendove za cijelu zimu. Potvrđuju snažnu prisutnost El Nina koji će uvelike utjecati na nadolazeću zimu.

Hladniji trend i dalje je prisutan za središnji i istočni dio SAD-a, dok su Kanada i Europa uglavnom topliji od normale, piše Večernji list.

El Nino bit će glavni krivac za zimu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi. El Nino se rađa iz toplijih voda istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vjetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog tlaka, u kojem prevladavaju vjetrovi s istočnom komponentom.

Sever Weather za dugoročnu prognozu za zimu koristi tri modela ECMWF iz Europe, CanSIPS iz Kanade i NMME. Ovdje je riječ o prosječnoj slici za tri meteorološka zimska mjeseca (prosinac – siječanj – veljača). Čak i ako su modeli posve točni, to ne znači da bi takvi vremenski uvjeti trebali trajati tri mjeseca zaredom.

U Europi će, kako prognoziraju, snijega biti ispod prosjeka, osim nad dijelovima Skandinavije i alpskog područja.

To odražava dominantni zapadni obrazac, koji donosi više vlage i manje hladnoće iz sjevernog Atlantika. Iznad Sjeverne Amerike vidi se vrlo zanimljiva prognoza snježnih oborina, a ECMWF predviđa više snježnih padalina nego inače u većem dijelu, dodaju u analizi.

Što se tiče temperatura, tople anomalije koncentrirane su na velikom dijelu Europe. Neutralna zona anomalije nalazi se iznad sjevernih dijelova srednje Europe. Očekuje se da će Europa imati toplije temperature od prosjeka u većem dijelu zapadnog i središnjeg dijela kontinenta. Niže temperature bit će izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta.

Gledajući oborine, Cansipsova prognoza slična je ECMWF-ovoj. Kanadski model pokazuje više oborina u većem dijelu srednje i južne Europe. Za sjevernu Europu prognozira se manje oborina. Što se tiče oborina, u većem dijelu Europe očekuju se normalne do pojačane oborine. Prognoza snježnih oborina pokazuje manje snježnih oborina u Europi, osim u višim predjelima.

Čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti, napominju.