Otvorene prijave za stipendije Grada Zagreba putem aplikacije e-Stipendije

Foto: Freepik

Grad Zagreb nastavlja s digitalizacijom gradske uprave i poslovnih procesa u cilju poboljšanja kvalitete usluga kao i dostupnosti prava za građane uz što manje utrošenog vremena, pa će se tako prijave na natječaje za učeničke i studentske stipendije, za svih pet stipendija Grada Zagreba, zaprimati isključivo u elektroničkom obliku putem nove aplikacije e-Stipendije.

Elektroničkom prijavom podnositelju će biti omogućena elektronička ispuna zahtjeva te dostava potrebne dokumentacije bez potrebe dolaska fizički u pisarnice Grada ili slanja dokumentacije poštom, priopćeno je iz Grada Zagreba.

Prvi natječaj koji je danas objavljen odnosi se na učenike, u ponedjeljak kreće natječaj za studente prve godine, a krajem listopada bit će raspisan natječaj za studente ostalih godina.

Digitalizacijom procesa natječaja za gradske stipendije želi se olakšati dostupnost i ubrzati proces prijava učenicima i studentima, kao i povećati transparentnost ulaganja javnih sredstava, osigurati bolju učinkovitost rada, smanjenje troškova i samo vrijeme obrade prijava.

Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom s Vijećem romske nacionalne manjine i s udrugama osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju već radi ciljano informiranje kako bi se svi bolje snašli u novom sustavu koji bez sumnje znači i veliki iskorak u programu stipendiranja Grada Zagreba.

Projekt digitalizacije procesa provedbe natječaja za dodjelu stipendija Grada Zagreba razvija se u tri faze, a već u prvoj (koja starta s ovom školskom/akademskom godinom) kandidatima će biti omogućena prijava u digitalnoj formi, a u završnoj, trećoj, fazi sustav će biti povezan sa svim integracijskim vanjskim sustavima koji će dohvaćati sve potrebne podatke za obradu i odobravanje prijava.

Planirani završetak sve tri faze razvoja procesa očekuje se u 2024. koji će u potpunosti automatizirati proces prijava i obrade zahtjeva.
Podsjećamo kako je Gradska uprava u prvoj godini svog mandata 2020/21 povećala broj stipendija za 30 %, a u drugoj godini 2021/22 za čak 46 %. Programi stipendiranja sada su puno veći, obuhvaćaju veći broj učenika i studenata, a digitalizacijom procesa omogućena je i lakša prijavu i bolja dostupnosti.

Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba u rujnu usvojeno je nekoliko izmjena odluka koje se odnose na lakši način prijave i na činjenicu da se dokumentacija može dopunjavati osam dana od roka, što također olakšava postupak prijaviteljima.

Pripremljen je i video koji pokazuje, korak po korak, proces prijave kroz aplikaciju e-stipendije: