Otvoren natječaj za godišnju nagradu ‘Nikola Tesla – Genij za budućnost’

Otvoren natječaj za godišnju nagradu 'Nikola Tesla - Genij za budućnost'
Foto: Press

U Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” u Zagrebu, u utorak je, u okviru Dana Nikole Tesle, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Goran Šarić svečano otvorio natječaj za godišnju nagradu “Nikola Tesla – Genij za budućnost”, a iz održanog programa izdvajamo panel diskusiju pod nazivom “Inovativni pristupi zaštiti okoliša i kakvoći življenja”.

Natječaj za ovu glasovitu godišnju nagradu otvoren je jubilarnu, desetu godinu zaredom u tri kategorije, Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima te kategorijama kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije. Svi zainteresirani prijaviti se mogu od 1. veljače do 1. ožujka ove godine.

Prvo testiranje iz Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli održat će se 7. ožujka, a finalno testiranje 4. travnja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Otvorenje će biti popraćeno prigodnim programom.

Nagrada “Nikola Tesla – Genij za budućnost” bit će dodijeljena već tradicionalno 10. srpnja u Hotelu Esplanade u Zagrebu u okviru manifestacije “Tesla&Friends” kojom će se i ove godine obilježiti Dan Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija i obljetnica rođenja Nikole Tesle.

U prigodnom programu otvorenja natječaja u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” okupljene su pozdravili Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja, Edita Vujasinović , sveučilišna profesorica i Nedjeljko Perić, ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla, a voditeljica programa Ljiljana Vinković je pročitala pozdravni govor sveučilišnog profesora Bože Skoke, koji radi iznenadne spriječenosti nije mogao prisustvovati otvorenju natječaja. Prezentirala je i rad Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost u 2018. godini.

Otvorenju natječaja prisustvovali su i zamjenik veleposlanika Republike Češke, Slavomir Goga, predsjednica Transparency Internationala u Hrvatskoj, Davorka Budimir, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Ivan Bračić, pomoćnik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković, Vilko Smrečki, izaslanica predsjednika Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, Maša Orlović, predsjednik Azijsko-Pacifičke gospodarske komore u Hrvatskoj i potpredsjednik Transparency Internationala u Hrvatskoj, Don Markušić i predsjednica Češke besede, Alenka Štokić.

U sklopu programa prikazan je kratki dokumentarno-dramski film “Tesla u Tesli”, školski projekt 1. tehničke škole Tesla autora Arona Đerđa i Vibora Krajne.

Otvorenje natječaja zaključeno je panel diskusijom “Inovativni pristupi zaštiti okoliša i kakvoći življenja” koju je moderirala voditeljica programa, Ljiljana Vinković, a sudjelovali su poznati znanstvenik i štovatelj Nikole Tesle prof.dr.sc. Velimir Abramović iz Beograda, doc.dr.sc. Vinko Lešić, sveučilišni profesor iz Zagreba, Katarina Marković, viša savjetnica u Uredu ravnatelja NP Plitvička jezera, Ivan Jurešić, zamjenik direktora Ponikve Krk koji je uskočio umjesto prethodno najavljene Ive Labaš i Damir Seferović, direktor nabave tvrtke Include d.o.o. Okupljeni su se složili kako su izumi i otkrića Nikole Tesle ključni za razvijanje novih tehnologija za očuvanje okoliša i postizanje napredaka u korištenju obnovljivih izvora energije. Zaključili su kako mnoge Tesline teorije i patenti koji nisu poznati široj javnosti, moraju postati dostupni znanstvenoj zajednici kako bi mogli napredovati na globalnoj razini i realizirati njegove inovativne ideje.

Okupljeni su se složili da bi se u školama i na fakultetima trebalo više govoriti o Teslinim otkrićima kako bi mladi mogli biti upoznati s njegovim razmišljanjima te iz njih crpiti inspiraciju za svoje izume. Moramo potaknuti stvaranje nove generacije mladih znanstvenika koji će svojim radom poboljšati kvalitetu života ljudi i očuvati naš planet.

Drugi dan manifestacije (30. siječnja) će započeti u 18 sati (kino dvorana Muzeja) sa predavanjem Davora Jadrijevića: “Val iz Tesline zavojnice”.
Treći i zadnji dan manifestacije će završiti u 18 sati (kino dvorana Muzeja) sa predavanjem Renata Filipina: “Muzeji i Teslina ostavština”.