Otvoren Festival tolerancije posvećen 20. obljetnici filma “Schindlerova lista”

Festival tolerancije – JFF Zagreb, koji je ove godine posvećen 20. obljetnici filma “Schindlerova lista”, otvoren je večeras u zagrebačkom kinu Europa, a tom je prigodom predsjednik Festivala Branko Lustig pozvao okupljene da donacijama u predvorju kina pomognu ljudima u poplavljenim područjima te pokažu kako “tolerancija nije samo na riječima”.

festival-tolerancije

Otvorivši festival u nazočnosti brojnih osoba iz javnog, kulturnog i političkog života te predstavnika vjerskih zajednica i diplomacije, Lustig je zahvalio dosadašnjim donatorima te manifestacije koji su, napomenuo je, omogućili da ona doživi svoje osmo izdanje, ponajprije Gradu Zagrebu i manjim pokroviteljima, zahvaljujući kojima “festival svake godine sve više i raste”.

Direktorica Festivala Nataša Popović zahvalila je publici što su festivalu dali priliku da i dalje govori o sudbini ljudi koji mijenjaju svijet i pokazuju put bez mržnje kojim treba ići, te da širi ideju tolerancije, društva jednakosti i razumijevanja različitosti kao temelja na kakvima svi zaslužujemo živjeti. U tom kontekstu izrazila je nadu da će se i državne institucije ozbiljnije prihvatiti festival i staviti ga na listu prioriteta.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je Festival tolerancije jedinstvenim u regiji, s obzirom na temu Holokausta i edukacijskog programa mladih “da nauče poštivati druge i drugačije”. Treba pokazati zlo koje se dogodilo da se ne zaboravi i više nikada ne ponovi, istaknuo je.

Festival je otvorio francuski film “Kardinal Židov”, koji se temelji na istinitoj priči o Jean-Marieu Lustigeru, poljskom Židovu koji se pridružio katoličkom svećenstvu te je imenovan pariškim biskupom. Otvorenim isticanjem svog identiteta kao ‘katolika Židova’ stvorio je prijatelje i neprijatelje iz obje religije.

Idućih sedam dana na festivalu će se u kinima “Europa” i “Tuškanac” prikazati više od 70 dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova, kojima su teme, osim stradanja Židova u Drugom svjestkom ratu, diskriminacija, netolerancija prema nacionalnim vjerskim i seksualnim manjinama.

Među ostalim, prikazat će se “Iskonsko zlo” Oskarovca Stefana Ruzowitzkog, “Past će noć” Andrea Singera, “Smiraj na moru” Volkera Schloendorffa, “Victor Young Perez” Jaquesa Ouanichea, “Posljedice” Wladyslawa Pasikowskog. Ističu se i filmovi “Regina” o prvoj ženi u svijetu koja je postala rabin, poljski “Dijagnoza: Židov”, “Dama s brojem 6: Glazba mi je spasila život” .

Engleski glumac Ralph Fiennes gostovat će 22. svibnja na posebnoj projekciji filma “Schindlerova lista”, a na taj film podsjetit će i izložba otvorena u kinu Europa s fotografijama sa snimanja tog filma. U povodu obljetnice tog filma, redatelj Steven Spielberg poslao je video poruku svom kolegu i prijatelju Branku Lustigu, u kojoj je istaknuo važnost edukacije kao ključne u borbi protiv mržnje i netolerancije. Poruka je prikazana na otvorenju.

Kroz akciju “Ulična umjetnost protiv zaborava” mladi umjetnici obilježit će mjesta u Zagrebu s kojih su deportirani Židovi, Romi i homoseksualci, u edukacijskim jutrima Mirko Ilić će govoriti o neofašističkoj ikonografiji, a Lustig o svojim iskustvima iz koncentracijskih logora Bergen-Belsen i Auschwitz.

U glazbenom programu nastupit će slovenska klezmer šansonjerka Vita Mavrič i Joyce Muniz, Bečanka s bogatom producentskom i DJ karijerom. Bit će predstavljene knjige “Posljednji Židov” Chilla Rajchmana i “Henok” Ivana Klarića, a u Klovićevim dvorima održava se izložba “Umjetnost protiv zaborava” Adolfa Frankla, ostavština tog umjetnika koji je preživio logore.

Novina festivala je program Festival Market, putem kojega će se predstavljati europski i svjetski filmski festivali. Ove godine to su vodeći svjetski festival dokumentarnog filma IDFA iz Amsterdama kojega će predstaviti njegov programski direktor, Let’s Cee (Central Eastern Europe) iz Beča, Rolling film festival s Kosova posvećen romskoj zajednici i kulturi, Doc Point – jedan najvećih festivala dokumentarnog filma koji se održava u Helsinkiju i Tallinnu te Pulski i Sarajevski filmski festival.

Ulaz na sve festivalske programe, osim glazbenih, besplatan je.