Preminuo je Branko Lustig, dvostruki oskarovac i počasni građanin Grada Zagreba

Preminuo je Branko Lustig, dvostruki oskarovac i počasni građanin Grada Zagreba
Foto: Zagreb.hr

Istaknuti filmski producent Branko Lustig preminuo je u 88. godini.

Lustig je prvi Hrvat koji je kao najbolji producent nagrađen dvjema filmskim nagradama ‘Oscar’ i to 1993. godine za film Schindlerova lista, te 2001. za film Gladijator. Dvostruki je dobitnik i nagrade Zlatni globus za navedene filmove, piše HRT.

Tijekom drugog svjetskog rata bio je interniran u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen.

Branko Lustig rođen je u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

Iako vrlo mlad, uspio je preživjeti strahote logora, a na dan kada je oslobođen imao je samo 30 kilograma. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovu listu, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Na Dan grada Zagreba, 31. svibnja, Lustig je proglašen počasnim građaninom te mu je uručena Povelja za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb.