“Osvježivači zraka” koji ubijaju djecu legalno se prodaju usred Zagreba

U samom središtu Zagreba jučer je pronađen mrtav 15-godišnjak. Prema još neslužbenim informacijama, preminuo je nakon korištenja mješavine duhana i osvježivača zraka legalno kupljenog u obližnjem “smart shopu”.

osmrtnica_leon

Bilo je to u srijedu, a danas je, kako javlja HRT, “smart shopu” u haustoru u Petrinjskoj ulici, u kojem je pronađeno tijelo 15-godišnjeg Leona Šetrajčića-Balte, zatvoren lokotom.

I ranije se sumnjalo da tinejdžeri ovdje za mali novac nabavljaju preparate s imenima kao što su Galaxy, Spice, Zombi i slično. Oni su formalno ponuđeni kao osvježivači, soli za kupanje ili čak gnojivo, ali među mladim ovisnicima ti su proizvodi poznati kao legalno dostupne droge.

“Nemojmo se zavaravati – oni koji to proizvode znaju što proizvode, kao i oni što kupuju, znaju zašto to kupuju”, uvjeren je dr. sc. Zoran Toričić, specijalist psihijatar.

Zapravo identičan postupak kao i kad kod dilera nabavljate marihuanu. Samo što je roba jeftinija, za razliku od marihuane nema intenzivan miris, i nije riječ o biljci, nego o sintetičkoj drogi – kemijskom spoju za koji nije poznato kakve posljedice izaziva.

A riječ je o preparatima sa sintetskim tvarima u neistraženim omjerima. Oni mogu uzrokovati srčane probleme – i smrt. Ali tu su i moguća psihološka oboljenja, poput teške depresije. Broj kemijskih kombinacija za ilegalne narko laboratorije neizmjeran je, pa tek kad se neka nova kombinacija pojavi na tržištu, sustav može reagirati i zabraniti ju. Nažalost, za neke prekasno, zaključuje HRT.