Odluka je pala: Evo koje će neprofitne medije financirati Ministarstvo kulture

Na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, Ministarstvo kulture je za dodjelu bespovratnih sredstava odabralo 21 medij – 18 postojećih i tri nova, koje će financirati s ukupno 3 milijuna i 40 tisuća kuna.

andrea-zlatar-630

U drugom krugu natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima odabrani su mediji “koji su se istaknuli svojim uredničkim koncepcijama, planom rada, utjecajem i potencijalom mijenjanja medijskog i društvenog prostora”, objavljeno je na web stranicama Ministarstva.

Za najvišu podršku, 250 tisuća kuna godišnje, najbolje se plasiralo pet medija, H-alter, portal Forum.tm, televizijska produkcija Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu, portal Lupiga.com i portal za kulturu Kulturpunkt.hr.

Srednji iznos, 170 tisuća kuna, trebalo bi dobiti šest medija, Cenzura televizija, internetski portal VoxFeminae.net, Radio Student, neovisni novinarski portal Tris.com.hr, portal za književnost i izdavaštvo Booksa.hr i specijalizirani news portal za osobe s invaliditetom i njihove obitelji In-portal.

Za sedamdeset tisuća kuna potpore godišnje, odabrani su portal Gong.hr, portal o rodu, spolu i demokraciji Libela.org, radijski servis RadioNet, LGBT news portal Crol.hr, portal o arhitekturi, dizajnu i urbanizmu Pogledaj.to, časopis Nepokoreni grad Mladih antifašista Zagreba i novine za kulturu Prosvjeta Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Za drugi krug natječaja, koji je bio otvoren od 4. kolovoza do 10. rujna, pozvano je 46 medija (42 postojeća i četiri nova) da dostave dodatnu dokumentaciju. Dva postojeća medija Kritična masa (kriticnamasa.com) i Eurosfera dokumentaciju nisu dostavila te je Povjerenstvo vrednovalo i ocjenjivalo 40 postojećih medija, prema šest dodatnih kriterija.

Povjerenstvo nije ocjenjivalo nove medije, već je pregledom dodatne dokumentacije potvrdilo njihov plan rada i troškovnike. Nakon prvog kruga natječaja, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić uvažila je molbu još jednog prijavitelja u kategoriji novih medija i zbog male bodovne razlike i iznesenih argumenata diskrecijskom odlukom dodijelila dodatnu potporu portalu Autograf.

Uz taj portal Udruge Novum, po sedamdeset tisuća kuna dodijeljeno je portalu Stav splitske udruge Cenzura Plus, časopisu Rad Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju i portalu Muf istoimene udruge za feminizam i kulturu.

Rok za prigovore je 1. listopada, a za potpisivanje ugovora 6. listopada. U slučaju da neki od odabranih medija odustane od potpisivanja ugovora, mediji s najvećim brojem bodova koji su sljedeći na listi mogu biti naknadno pozvani.

Nakon pisanja recenzija, članovi Povjerenstva dogovorili su se oko podjele medija s kojima će surađivati te ih pratiti tijekom razdoblja korištenja sredstava – Mima Simić zadužena je za Muf, Kulturpunkt i In-Portal, Marko Pekić za RadioNet, Radio Student i Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu, Krešimir Krolo za Tris, Cenzura-televiziju i Portal Stav, Đurđica Klancir za Nepokoreni grad, H-Alter i gong.hr, Zdenko Duka za Lupiga.Com, Forum i Rad, Nina Ožegović za Pogledaj.to, VoxFeminae i Crol.hr, a Agata Juniku za Booksu, Prosvjetu i Libelu.