Na Trgu bana Jelačića počeli Dani hrvatskih tržnica

Na Trgu bana Josipa Jelačića danas je svečano započela dvodnevna manifestacija Dani hrvatskih tržnica koju Udruga hrvatskih tržnica već treću godinu zaredom, organizira krajem rujna. Ove godine će se tijekom dva dana, točnije 25. i 26. rujna (četvrtak i petak) građanima Zagreba, ali i cijele Hrvatske na štandovima na samom Trgu predstaviti tržnice iz cijele zemlje sa širokom paletom domaćih tradicijskih proizvoda.

trznica_stand

Manifestaciju su pozdravnim govorima otvorili gradonačelnik Grada zagreba Milan Bandić i voditeljica podružnice Tržnice Zagreb Zdenka Palac.

Gradonačelnik je uz pohvale voditeljici podružnice na organizaciji, najavio kako će se štandovi i klupe s Dolca, kada se ova središnja zagrebačka tržnica počne obnavljati, preseliti na Trg bana Jelačića.

Tijekom prvog dana će biti predstavljeni rad i djelovanje Udruge hrvatskih tržnica koja okuplja tržnice iz čak 33 hrvatska grada, te strategija razvoja hrvatskih tržnica do 2020. godine.
Drugog dana će se odvijati sajamski dio obilježavanja rada tržnica na kojem će se predstaviti oko 100-tinjak poljoprivrednih proizvođača uglavnom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji prodaju vlastite proizvode. Kako je ova godina, od strane generalne skupštine Ujedinjenih naroda, proglašena Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tako se je i ova udruga pridružila obilježavanju tog događaja ističući posebno vrijednosti lokalno proizvedene hrane s obiteljskih gospodarstava.
Značaj vrijednosti ove manifestacije dao je i Predsjednik Republike Hrvatske gospodin Ivo Josipović pod čijim visokim pokroviteljstvom se već treću godinu zaredom ona održava.

Svatko tko će se ovog petka zateći na Jelačić placu moći će uživati u nepreglednoj paleti pravih domaćih proizvoda koji predstavljaju hrvatsku tradiciju i pravu gurmansku baštinu u pravom smislu te riječi. Oni stariji će imati priliku podsjetiti se na okuse i mirise iz djetinjstva kao da su se ponovno vratili u bakinu kuhinju, dok će oni mlađi imati priliku upoznati okus prave domaće hrane i prepustiti se užicima njezinog kušanja. Kroz život nas, na kraju krajeva, ipak vode okusi i posebno mirisi te su oni najdublje pohranjeni i najteže blijede u našoj memoriji. Ovo je prava prilika da ih probudimo i potaknemo te uspavane receptore da nas na tren vrate u djetinjstvo i stari zavičaj.

Naći će se ovdje i pravog soparnika iz poljičkog kraja, varaždinskog zelja baš za nadolazeće hladnije dane, šarolikog slavonskog povrća i voća, domaćih medova da nas zdravlje ne izda, sireva koji nam prenose ukuse zelenih slavonskih pašnjaka i dalmatinskog i istarskog krša, neodoljivih suhomesnatih delicija od pršuta do slavonskih i podravskih kobasica, pa nezaobilaznih domaćih ulja koja kao da dočaravaju svu prirodoslovnu raznolikost Hrvatske – od zeleno zlatnog maslinovog ulja do crnog bučinog ulja Međimurja i Zagorja, ukusne i svježe morske ribe, domaćih likera i vina i još puno, puno toga što dočarava sve regionalne posebnosti Hrvatske u gurmanskom i enološkom smislu.