‘MANIPULACIJA SLIKOM’: Zanimljiva radionica u sklopu projekta pisanja i medijske pismenosti

radionica-medijske-pismenosti

U tijeku je završnica pilot programa pisanja i medijske pismenosti za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) u Zagrebu.

Radi se o novoj projektnoj suradnji između udruge Kurziv, nakladnika portala Kulturpunkt.hr i Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU, a u suradnji s ŠPUD-om.

Aktualna kulturna zbilja i tokovi suvremene umjetnosti i dizajna zahtijevaju više nego ikada kontinuirano praćenje, uključivanje u procese, kritičko promišljanje, autorski pristup i kolektivnu memoriju – skup vještina, znanja i alata za sudionike u kreativnom stvaralaštvu za koje ne postoji formalna edukacija u kurikulumima srednjih umjetničkih škola, već je dana na volju i senzibilitet pojedinih nastavnika i edukatora u umjetničkom području. Samovrednovanje, kritički pristup, konceptualno obrazloženje i evaluaciju autorskog rada potrebno je usvajati već na početku obrazovnog procesa, a najkasnije u vremenu adolescencije autora – vrlo bitnom periodu u umjetničkom obrazovanju zbog visokog napona kreativne snage i inteligencije, navodi se u priopćenju UBU-a.

Kulturpunktova novinarska školica Svijet umjetnosti besplatni je edukacijski program u sklopu kojeg mladi imaju priliku usvojiti temeljne vještine novinarskog zanata te znanja o ključnim karakteristikama i pravcima suvremenih umjetničkih praksi, kulturnim politikama te medijskom polju i medijskoj pismenosti. Kurziv je prepoznao bitnost tih tema i za srednjoškolski uzrast.

Program pisanja i medijske pismenosti realiziran je u obliku projektne i izvanučioničke nastave koji interdisciplinarno povezuje suvremene umjetničke prakse, novinarstvo i rad mladih umjetnika kroz samostalni i timski rad, stručna predavanja i prezentacije.

Tako su učenici Odjela unutrašnje arhitekture stekli uvid u u autorske-spisateljske vještine u formama s kojima će se susretati – sažetak neke teme, analiza rada, prezentacija koncepta umjetničkog djela u pisanoj formi i tematski esej.

Medijska pismenost jedna je od ključnih kompetencija mladog čovjeka koja mu daje znanja, vještine i mehanizme za kritičko i kvalitetno konzumiranje medija i informiranje te je u sklopu pilot programa Kurziv održao i radionicu medijske pismenosti.

U suradnji s Filozofskim fakultetom u Zagrebu održane su i radionice pod nazivom Manipulacija slikom u sklopu izbornog kolegija Društveno korisno učenje u informacijskim znanostima na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti čija je nositeljica izv. prof. Nives Mikelić Preradović. Radionicu su osmislile i provele studentice Tihana Alfirević, Rea Car, Lea Klečak i Marina Krstanović.

Za razliku od studentske prakse, ovaj tip učenja ima društvenu komponentu koja studente približava društvenoj okolini i daje im osjećaj da čine nešto dobro i pozitivno, a istovremeno stječu iskustva za svoju buduću karijeru provodeći 45 sati u semestru samostalno radeći na projektu koji im je zanimljiv i koristan. Cilj društveno korisnog učenja je pomoći studentima da uvide relevantnost svog znanja u svijetu.

Posljednja faza pilot programa pisanja i medijske pismenosti učenike smješta je u kontekst aktualnih izložbi. U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u narednim danima organizirano je stručno vodstvo arhitekta i kustosa Antuna Sevšeka kroz izložbu 3LHD Interakcije za učenike Primijenjene. Nakon posjeta izložbi, učenici će u odabranim pisanim formama, uz mentorsku koordinaciju, svoje radove o izložbi moći objaviti na stranicama portala Kulturpunkt.hr.

Kurziv u ovom projektu, kao voditelji predavanja i programa, predstavljaju Matija Mrakovčić i Vatroslav Miloš, dok su iz UBU-a angažirani Bernarda Cesar, Marija Juza i Filip Pintarić.

Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb – UBU osnovana je krajem 2008. godine i djeluje između ostalog kao platforma sa ciljem promocije ŠPUD–a i njegove djelatnosti na području Republike Hrvatske i u Svijetu.

Svi članovi Udruge bivši su učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna koji su svoje školovanja nastavili na fakultetima arhitekture, dizajna ili na likovnim akademijama. Uz to, svi oni stoje iza manjih i veći, samostalnih i grupnih projekta.

U suradnji sa ostalim bivšim učenicima, danas poznatim profesorima škole i javnog kulturnog života Hrvatske, kreću u jednu suradnju na još višoj stepenici odnosa pojedinca i umjetnosti, kolektiva i umjetnosti propitkujući vlastitu stručnost u novim dugoročnim projektima Udruge.

Foto: Press