REUTERSOVO ISTRAŽIVANJE: Kako se Hrvati informiraju, koji su načitaniji portali, najgledanije televizije…

REUTERSOVO ISTRAŽIVANJE: Kako se Hrvati informiraju, koji su načitaniji portali, najgledanije televizije...
Foto: Pixabay

Hrvatska radiotelevizija (HRT) je prema nedavnom, najnovijem globalnom godišnjem Reutersovu istraživanju o stanju i konzumaciji vijesti u digitalnim medijima u 2020., vrlo visoko pozicionirana, priopćeno je iz ove medijske kuće.

Istraživanje je pokazalo da čak 88% građana Hrvatske vijesti najviše konzumira preko online medija. Iako najviše njih, čak 61%, vijesti čita na Indexu.hr, a slijede 24sata (56%), Jutarnji.hr (49%) i Dnevnik.hr (41%), i HRT-ove Vijesti na društvenim mrežama (Facebook) te na platformi HRTi su visoko pozicionirane, navodi istraživanje.

U istraživanju se, naime, jasno vidi da su se na listi najvjerodostojnijih izvora našle upravo HRT-Vijesti s Facebooka, kao što se i platforme hrt.hr i HRTi penju na ljestvici. A vidi se da se intenzivno prati i Hrvatski radio.

Online medije slijedi televizija, preko koje se informira 76% građana. Od televizija, najviše građana Hrvatske informira se preko HRT-a i Nove TV (oboje 59%), navodi Reuters.

U Hrvatskoj 88% građana vijesti konzumira putem online medija, što je za 3% manje nego 2017. godine. Istraživanje je pokazalo da 76% korisnika vijesti prati na televiziji, 55% u tiskanim medijima, a da 36% korisnika vijesti konzumira putem društvenih mreža.

Također, i Hrvatski radio (HRT-HRA) bilježi rast slušanosti u prvoj polovici godine. Prvi put u povijesti je Hrvatski radio “preskočio” Narodni radio i primaknuo se Otvorenom radiju na manje od pola posto u slušanosti. Nova shema Hrvatskog radija daje rezultate, a i svi kanali pojedinačno bilježe rast.

To je samo još jedan poticaj više HRT-u da nastavi uzlaznu putanju svojih informativnih platformi i u narednom razdoblju, poručuju s HRT-a.