Odlična reklama za hrvatski turizam: Zvijezde ‘Igre prijestolja’ nahvalile Lijepu našu

igre-prijestolja-clarkeAmerička premijera 4. sezone popularne dramske serije “Igra prijestolja” održat će se 6. travnja. Prva epizoda mega popularnog serijala HBO-a bit će dostupna besplatno u periodu od 7. travnja do 6. svibnja svim gledateljima u Hrvatskoj, putem internet usluge videa na zahtjev HBO GO.

Kao što je otprije poznato, mnoge su scene snimljene u Hrvatskoj, ali ove godine, osim u Dubrovniku, dio scena snimljen je i u Splitu.

„Mislila sam da je snimanju u Dubrovniku prekrasno, ali snimanje u Splitu jednako je lijepo, ako ne i ljepše“, rekla je Emilia Clarke, koja u seriji glumi Daenerys Targaryen, a glumac Pedro Pascal, koji se pojavljuje u novoj sezoni, rekao je: „Mislio sam da su to specijalni efekti kad sam gledao seriju. Mislio sam ‘nema šanse da postoji tako prekrasno mjesto,’ ali, da, ovo je stvarno“.

„To je fascinantna kultura. Imate očaravajuće stare gradove, koji pružaju sjajne eksterijere i interijere“, rekao je Iain Glen, koji u seriji glumi prognanog plemića Joraha Mormonta.

„Volim Hrvatsku. Dubrovnik je prekrasan grad. Vizualno oduzima dah, ljudi su dragi, hrana je odlična…“, rekao je Finn Jones koji glumi ‘viteza ruže,’ Lorasa Tyrella.

U svakom slučaju, riječ je o odličnoj reklami za hrvatski turizam, a što o Lijepoj našoj kažu ostali glumci, pogledajte u videu.

S druge strane valja podsjetiti i da bi novi rebalans državnog proračuna mogao znatno smanjiti poticaje stranim produkcijama koje snimaju u našoj zemlji. Kada su producenti HBO-a čuli za novu mogućnost neisplate poticaja, otvoreno su zaprijetili povlačenjem iz Hrvatske i povratkom na Maltu. To je potvrdio i Hrvoje Hribar iz Hrvatskog audiovizualnog centra naglasivši da se radi o slučaju u ingerenciji Ministarstva kulture.

Iz toga slijedi da bi posljedice ovog rebalansa, barem u slučaju filma, osim gubitka međunarodnog ugleda, mogle donijeti i nepopravljiv financijski gubitak.