Od šufita do Lisinskog – glazbeni put koji je đačke snove pretvorio u stvarnost

Foto: Kristina Sodić

Klapa Šufit nastala je, kao što ime otkriva, na šufitu, na tavanu škole gdje je talentirane srednjoškolce okupio Tomislav Veršić davne 1992.

Danas ovu klapu ubrajaju među najbolje i najpopularnije, a povodom 30. obljetnice njihovog djelovanja održat će veliki rođendanski koncert “Ne diraj moju ljubav” sutra, 1. 2. u Lisinskom. Uz posebne goste Zoricu Kondžu, Tedija Spalata i Tanju Žagar predstavit će presjek svog impresivnog glazbenog rada.

Slavljenički koncert u Lisinskom
Tridesetogodišnja karijera klape Šufit ostavila je neizbrisiv trag u klapskoj glazbi, ali i u životima svih onih koji su čuli njihove izvedbe. Veliki rođendan klapa je odlučila proslaviti upravo s njima, svojom vjernom publikom. Bit će to kruna njihovih koncertnih nastupa i glazbeno putovanje od šufita do Lisinskog koje će predstaviti njihove najljepše stihove i note.

Klapa koja niže uspjehe
Svoj prvi veliki nastup klapa Šufit imala je svega 2 godine od nastanka u đačkim klupama, 1994. na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Pod umjetničkim vodstvom maestra Jasminka Šetke osvojili su tri uzastopne apsolutne pobjede tog festivala 2006., 2007. i 2008., što nije uspjela niti jedna muška klapa do sada, neupitan je to dokaz da su osvojili srca publike i kritike.

Ovo je klapa koja samo niže uspjehe, od nagrade za izuzetan doprinos dalmatinskom klapskom pjevanju do Porina u kategoriji najboljeg albuma pop-folklorne glazbe 2018. za album “Oprosti dušo”. Ne planiraju stati ni sad nakon bogate tridesetogodišnje karijere. Upravo suprotno, znaju da je još mnogo toga pred njima.

“Ne diraj moju ljubav”
Kada se govori o uspjesima ove splitske klape valja naglasiti i onaj koji su ostvarili s pjesmom “Ne diraj moju ljubav”. Postala je megahit s 40 milijuna pregleda na YouTubeu te je i danas aktualna kao i kad je objavljena. Postala je dio života ljudi u Dalmaciji, ali i ostatku Hrvatske. Bez nje ne može proći slavlje, uz nju su se mnogi zaljubili, omiljena je za prvi ples na vjenčanjima…
S obzirom na to da je obilježila njihovu karijeru, upravo po njoj nosi ime i ovaj koncert. Najbolji je dokaz da đački snovi mogu postati stvarnost.