“Oceanovih 18” krimić koji progovara o najnižim strastima

Foto: Press

Beata Bagi sjajno kombinira svoja znanja i iskustva s dubokim uvidom u psihologiju svojih likova, njihovih odnosa i emocija kroz napeticu koja se čita u dahu.

“Oceanovih 18” nije prva knjiga Beati Bagi. Njena prva knjiga “Ožiljci : Priče iz američke sudnice” namijenjena je svima onima koji se bave pravom, posebice kaznenim pravom, svima koji rade s počiniteljima kaznenih djela, sa žrtvama kaznenih djela i bore se za prava žrtava kroz kaznene postupke, a i osobama koje bi voljele zaviriti u rad američkog kaznenog suda čitajući o iskustvima hrvatske pravnice koja je preko 20 godina imala aktivnu ulogu u tom sustavu. Knjiga je 2021. godine od strane 12 hrvatskih znanstvenika proglašena kao knjiga koju treba pročitati.

“Pronaći svoju knjigu na istoj listi s knjigama Isaca Asimova i Davida Attenborougha veliki je kompliment”, rekla je autorica.

Ideja za novu knjigu pojavila se krajem prošlog ljeta dok je u Milni na Braču za vrijeme Yacht weeka promatrala dolazak brojnih katamarana u luku. S uzbuđenjem je suprugu ispričala ideju za knjigu. Cijelu prošlu zimu provela je u pripremama, a onda u pisanju.

Pri pisanju knjige “Oceanovih 18” autorici je pomoglo to što je pravnica i ima magisterij iz suvremenih metoda istrage mjesta zločina, brojni treninzi o tome kako razumjeti traumu prouzrokovanu kaznenim djelima i kako pomoći žrtvama kriminala. Kroz dvadeset godina kao zagovornica prava žrtava pročitala je tisuće policijskih izvještaja i razgovarala s tisućama nesretnika o tome što im se dogodilo i o posljedicama kriminalnih radnji kojima su te žrtve bile podvrgnute.

Surađivala je i s državnim tužiocima dok su oni istraživali kaznena djela i pripremali se za suđenja, a isto tako godinama je predavala na policijskoj akademiji na temu kako uspješno raditi sa žrtvama kriminala. Pisanje je na neki način kao priprema za suđenje, jer karakteri u knjizi zapravo su svjedoci jedne priče.

Knjiga “Oceanovih 18” izdana je u izdavačkoj kući Kugli&Kugli, zahvaljujući uspješnoj suradnji s književnicom Rosie Kugli.

“Svi imamo u životu ono što bi moglo ostati neostvareni snovi i želje. Naravno neki snovi, neke želje, doista su neostvarive. No neke želje na dohvat su ruke, samo treba imati malo hrabrosti i pokušati. Često se bojimo neuspjeha ili podsmijeha drugih. Treba izaći iz svoje zone udobnosti, pokušati nešto novo, nešto o čemu smo uvijek sanjali. Pa ako ne uspijemo, barem znamo da smo pokušali. Svoje pisanje opisala bih kao nepretenciozno, jednostavno i za razonodu. Pišem o onom što znam i pišem jer me to veseli. Dok pišem vodim se onim što je Ernest Hemingway, jedan od najvećih pisaca 20-tog stoljeća rekao: Piši o onome što znaš, izostavi nepotrebne riječi, i ne čini to da bi postao slavan”, zaključila je Beata.

“Oceanovih 18” može se kupiti u kupiti u svim knjižarama, a vrijedna autorica već radi na sinopsisu nove knjige.