Objavljeni dobitnici Nagrade “Grigor Vitez”, svečano uručenje u srijedu

Savez društava Naša djeca Hrvatske, osnivač i organizator Nagrade “Grigor Vitez”, službeno je objavio informaciju o dobitnicima nagrada, posebnih priznanja i pohvala Nagrade “Grigor Vitez” za književnu produkciju za djecu u 2014. godini.

nagrada-grigor-vitez

U 2014. godini u konkurenciji je bilo ukupno 51 knjiga iz produkcije 22 nakladnika.

Nagrade Grigor Vitez za 2014. godinu uručit će se Igoru Knižeku za tekst u knjizi Moj pustolovni planet, Alfa d.d., Zagreb, 2014., urednik Božidar Prosenjak, te Marseli Hajdinjak za ilustracije u slikovnicama “Djevojčica sa šibicama” H. C. Andersena i “Maca papučarica” Ele Peroci, Mozaik knjiga d.o.o., Zagreb 2014., urednik Zoran Maljković.

Uz nagrade dodjeljuju se Priznanja i Pohvale Nagrade Grigor Vitez za 2014.

Posebno priznanje “Zlatna ptica” Nagrade Grigor Vitez se dodjeljuje Ivanu Vitezu za vrhunska stvaralačka dostignuća i ugrađivanje najviših vrijednosti u slikovnice i knjige za djecu.

Ivan Vitez višestruki je dobitnik Nagrade “Grigor Vitez” za ilustraciju. Slikar, grafičar, likovni pedagog i scenograf. Plodonosno djeluje kao ilustrator knjiga za djecu. Njegove nas ilustracije osvajaju kolorizmom, maštovitošću i bogatstvom dojmova, a njegov likovni svijet nam se nameće s istim žarom već pola stoljeća.

Pohvale Nagrade Grigor Vitez za 2014. pripale su Zvjezdani Čagalj za zbirku stihova Trun iz žepa, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca, Zagreb, 2014., Mozaik knjizi d.o.o. i uredniku Zoranu Maljkoviću za uređivanje i objavljivanje slikovnica “Djevojčica sa šibicama” H. C. Andersena i “Maca Papučarica” E. Peroci koje je oslikala Marsela Hajdinjak, Alfi d.d. i uredniku Božidaru Prosenjaku za uređivanje i objavljivanje knjiga za djecu i mladež u Biblioteci “Knjiga za mlade”, Zagreb 2014.

Prijedlog dobitnika Nagrade Grigor Vitez, Posebnog priznanja “Zlatna ptica” i Pohvala za 2014. godinu donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Ranka Javor, prof. knjižničarska savjetnica, predsjednica Povjerenstva, Marijana Jelić, ilustratorica, dopredsjednica Povjerenstva, Sanja Pilić, književnica, Branka Primorac, književnica, Branko Vujanović, likovni umjetnik, Marina Žilić, mag. komparativne književnosti i Snježana Krpes, prof. dipl. komparatist, tajnica Nagrade.

Savez društava Naša djeca Hrvatske osnovao je i po prvi put dodijelio godišnju Nagradu “Grigor Vitez” 1967. godine. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje književne produkcije za djecu i mlade.

Nagrada se sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Nagradom “Grigor Vitez” dosad je nagrađeno više od 80 domaćih književnika i ilustratora u preko 120 knjiga za djecu i mlade. Osim Nagrade, dodjeljuju se i posebna priznanja, kao što je “Zlatna ptica” za višestruke dobitnike Nagrade “Grigor Vitez” te Pohvale urednicima, nakladnicima i autorima.

Najstarijom Nagradom za dječju književnost u Hrvatskoj potiče se kvalitetna knjiga za djecu te autori i izdavači koji stvaraju i objavljuju knjige za djecu i mlade, obogaćujući nacionalnu književnu i likovnu umjetnost.

Nagrada “Grigor Vitez” najstarija je književna nagrada u Hrvatskoj, a njezinu dodjelu ove godine podržali su Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Grad Zagreb. Od 2005. godine Nagrada se ostvaruje u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka. Nagradi su se odazvali i sponzori: Restoran i slastičarnica “Ivica i Marica”, Slastice “Andrić”, Dućan “Paprenjak” Hotel Esplanada i Slastičarnica “Vincek”.

Svečano uručenje održat će se u srijedu, 11. ožujka 2015. godine u Zagrebačkom kazalištu lutaka s početkom u 18.00 sati.