Obilježen Nacionalni dan darivatelja krvi, u Zagrebu se godišnje prikupi 47.000 doza

Obilježen Nacionalni dan darivatelja krvi, u Zagrebu se godišnje prikupi 47.000 doza
Foto: Zagreb.hr

U povodu Nacionalnog dana darivatelja krvi, u Staroj gradskoj vijećnici, gradonačelnik Bandić uručio je zahvalnice jubilarnim darivateljima na svečanosti Gradskog društva Crvenog križa Zagreb koje ove godine obilježava i 66. godišnjicu rada na provedbi programa prikupljanja krvi.

“Zagreb godišnje skupi 47.000 doza krvi”, rekao je gradonačelnik dodavši kako bi ta brojka zasigurno bila i veća, kad bi svi koji imaju volju dati krv, bili dovoljno zdravi da mogu.

“Svaki darivatelj krvi je heroj”, zaključio je Bandić.

Čestitavši darivateljima njihov dan pater Ivan Radeljak, potpredsjednik GDCK Zagreb, posebnu je zahvalu uputio volonterima Crvenog križa ali i gradonačelniku Bandiću na velikoj podršci koju daje radu Društva.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić istaknuo je kako u zadnjih 45 godina nitko u Hrvatskoj nije umro od nedostatka krvi, te podsjetio da su Hrvati, čak i u vrijeme rata skupili milijun doza krvi kako bi pomogli 35.000 ranjenih branitelja i civila.

Ranije danas, u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu održana je velika akcija darivanja krvi u organizaciji Udruge darivatelja krvi. Akciju je, u ime zagrebačkog gradonačelnika, došao podržati pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.