Novo u kinu Europa: Od četvrtka pogledajte “Imigranticu” i “Samo Bog prašta”

Od četvrtka, 10. travnja na program kina Europa stižu dva nova filma: “Imigrantica” Jamesa Graya s Marion Cotillard i Joacquinom Phoenixom u glavnim ulogama te “Samo Bog prašta” redatelja Nicolasa Windinga Refna.

film_imigrantica
“Imigrantica” govori o Poljakinji Ewi koja tijekom ranih 1920-ih seli sa sestrom Magdom u New York u potrazi za novim početkom i boljim životom. Međutim, umjesto toga, po dolasku Ewu razdvajaju od sestre, nakon čega dospije u ruke lokalnog svodnika Brune, koji ju prisiljava na prostituciju. Film je premijerno prikazan u službenom natjecateljskom programu na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu 2013. godine.

Radi se o petom dugometražnom uratku američkog redatelja i scenarista Jamesa Graya (“U ime pravde”, 2000.; “Braća po krvi”, 2007.; “Ljubavnici”, 2008.), čiji je debitantski film “Mala Odessa” 1994. osvojio Srebrnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu.

“Samo Bog prašta” novi je film danskog redatelja Nicolasa Windinga Refna, poznatog po filmskoj trilogiji “Pusher” (1996., 2004., 2005.) te filmu “Vožnja” (“Drive”, 2011.).

U fokusu radnje američki je bjegunac Julian, koji u Bangkoku vodi boksački klub kao paravan za trgovinu drogom. U glavnim su ulogama Ryan Gosling i Kristin Scott Thomas.

Film je premijerno prikazan u Cannesu prošle godine, a kritičar Peter Bradshaw (The Guardian) naziva ga Refnovim najzanimljivijim ostvarenjem u posljednjih desetak godina, ističući njegovu formalnu briljantnost te neobičnu kombinaciju sentimentalnosti i elemenata crne komedije.