Novinari Plenkovića pitali vide li se efekti zamrzavanja cijena, evo što je odgovorio

Foto: Screenshot Youtube

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Pazinu je, nakon nakon svečane sjednice Skupštine Istarske županije, odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.

Upitan kako odgovara koalicijskim partnerima da je vrijeme za smjene zbog afere s viškovima plina, premijer je najavio da je sutra sastanak parlamentarne većine, kazavši da je u domeni Vlade eventualna smjena predsjednika Uprave HEP-a, objavila je Vlada RH.

Rekao je i da treba razmišljati šire i pogledati ulogu HEP-a u paketu mjera, dodavši da nije čuo da afera šteti vladajućoj većini.

Upitan vide li se efekti zamrzavanja cijena, premijer Plenković je kazao da sve poduzete mjere, koje uključuju i razgovor s čelnim ljudima velikih trgovačkih lanaca, idu za time da se smanje cijene proizvoda u Hrvatskoj i da se time omogući kvalitetniji standard građana i bolja gospodarska i socijalna situacija, osobito onih najugroženijih.

“Odluka o plafonu najviših cijena za 30-ak proizvoda je također korisna za građane i imat će dva učinka – bolji standard naših građana i smanjit će se stopa inflacije”, naglasio je Plenković.

O tome da smo na dobrom smjeru, istaknuo je premijer, govori i recentno, veliko izvješće o presijeku hrvatske ekonomije, koje je prošli tjedan u Zagrebu predstavio glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann.

Plenković je podsjetio i na izvješće agencije za kreditni rejting Standard & Poor’s, koja je potvrdila rejting Hrvatske i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, čime smo na korak do prelaska u najvišu razinu investicijskog kreditnog rejtinga.

Kazao da je Vlada s paketom mjera pogodila točno ono što treba, a to je pomoć onim najugroženijima, od umirovljenika, nezaposlenih, ugroženih kupaca energenata, do ljudi koji primaju dječji doplatak i niza drugih skupina.