Novi plan Holdinga: do novca privatizacijom podružnica kao što su Čistoća i Zrinjevac

holdPrivatizacija trgovačkih društava i podružnica koje se bave tržišnom djelatnošću dio je dugoročnog plana nove uprave Holdinga na čelu sa Slobodanom Ljubičićem. U planu koji će se 30. kolovoza naći u Gradskoj skupštini koja ga mora odobriti predložit će se da se podružnice Autobusni kolodvor, Tržnice, AGM, Zrinjevac, Čistoća i Robni terminali oforme kao trgovačka društva, što je prvi korak u njihovoj budućoj privatizaciji ili pak prodaji većinskog udjela.Tvrtke Gradska plinara, Plinara opskrba, Gradska ljekarna i Zagreb plakat već su zasebna trgovačka društva pa je i njihova privatizacija već moguća, piše Večernji list.

Osim dugoročnog plana, Ljubičić će Skupštini predstaviti i kratkoročan plan dolaska do novca. Najznačajnija stavka od koje očekuje brz dolazak do milijarde kuna gotovine je prodaja bankama i ponovno uzimanje u najam zemljišta Zagrepčanke i Gredelja. Na taj bi način Holding dobio nužno potrebnu gotovinu, a novac za mjesečne rate pokrivao bi Grad koji će na kraju šestogodišnjeg procesa postati i vlasnik obje nekretnine. Isto je Ljubičić već učinio i s tramvajima, školama i vrtićima te stanovima u Sopnici. U Holdingu očekuju da će tri milijarde kuna, koliko navodno iznose potraživanja koja uskoro dolaze na naplatu, pokriti i sa 550 milijuna kuna od prodaje stanova u Sopnici, oko 80 milijuna kuna zbog smanjenja božićnice te sljedeće godine još 150 milijuna kuna zahvaljujući nedavno potpisanom ugovoru sa sindikatima.

Tim ugovorom zaposlenicima su smanjene božićnice, regresi, jubilarne nagrade, a odrekli su se i dva dana godišnjeg odmora. Još između 60 i 80 milijuna kuna godišnje Holding i Grad zajedno će ostaviti u svojim blagajnama i ukidanjem isplata novčane pomoći za prijevoz svih 25 tisuća zaposlenika. Umjesto da se zaposlenicima na račun isplaćuje mjesečna naknada za prijevoz u iznosu 360 kuna, Grad će im od 1. listopada kupovati mjesečne karte putem ZET-a, a Holding će istu odredbu za svoje zaposlenike provoditi od siječnja 2014. Na taj će način svi zaposlenici dobiti besplatne karte, ali će novac umjesto na benzinskim crpkama ostati u blagajni ZET-a, koji je i u najvećim problemima.

Od danas je svih 18 Holdingovih podružnica i pet trgovačkih društava odlukom uprave ostalo i bez direktora. Raspisan je natječaj za nove ljude, a novost je da se direktori neće primati u stalni radni odnos nego će potpisati menadžerski ugovor. Na taj će ih način uprava moći smijeniti bilo kada, bez otpremnina, a oni neće imati pravo na novi posao unutar tvrtke. Time će poslovanje i potezi direktora biti pod povećalom. Smanjit će se i upotreba službenih automobila, pa će ih 24 sata na dan moći koristiti samo članovi uprave i direktori podružnica.