Održana javnozdravstvena akcija u povodu Svjetskog dana kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB)

Javnozdravstvena akcija -  Svjetski dan kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB)
Foto: Zagreb.hr

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB-a), danas je na Cvjetnom trgu održana javnozdravstvena akcija “Otkrij samo”.

Akciji se pridružio i gradonačelnik Milan Bandić koji je tom prilikom pozvao sve sve koji puše da prestanu ili barem smanje na pola i na taj način sačuvaju svoje zdravlje.

Istaknuo je kako je ova bolest treći najčešći uzrok obolijevanja i smrtnosti odrasle populacije u svijetu i kako od posljedica ove bolesti u Europi godišnje umire 300 tisuća ljudi.

Prema riječima pročelnika za zdravstvo Vjekoslava Jeleča, građani su danas imali priliku besplatno obaviti test ispitivanja plućne funkcije – spirometriju, uz mjerenje ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku, a organizirano je i besplatno savjetovanje ljekarnika. Preglede su obavljali zdravstveni djelatnici Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Pročelnik Jeleč je također dodao kako Zaklada Hrvatska kuća disanja i Grad Zagreb pripremaju humanitarnu akciju u svrhu nabave CT-a niske doze zračenja za rano otkrivanje raka pluća, u vrijednosti 13,5 milijuna kuna, za Kliniku za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

Podsjetimo, riječ je o javno zdravstvenoj akciji koju organizira Grad Zagreb, Ured za zdravstvo u suradnji s Poliklinikom za bolesti dišnog sustava i Zakladom Hrvatska kuća disanja, Gradskom ljekarnom Zagreb, Hrvatskim torakalnim društvom, Udrugom Jedra, Udrugom Inspiro te Udrugom Plava krila.