NOĆ KAZALIŠTA: 145 predstava na 77 lokacija, pod sloganom ‘Kraljevstvo za kulturu’

noc-kazalista-2016

Ove godine u Noći kazališta, koja se održava osmi put zaredom, sudjeluje 86 institucija na 77 lokacija u 46 mjesta u Republici Hrvatskoj. Ove će se godine moći pogledati 145 predstava i sudjelovati na 50-ak popratnih programa.

Noć kazališta ove se godine održava pod sloganom Kraljevstvo za kulturu, s nadom da će jednom doći do toga da stvarno damo Kraljevstvo za kulturu, jer sve institucije koje sudjeluju u Noći kazališta upravo to i rade, a da nema entuzijazma kojega daju ljudi koji rade u kulturi, kulture ne bi ni bilo, ističe se u objavi na službenoj stranici projekta Noć kazališta.

ZANIMLJIVOSTI IZ PROGRAMA:

Ove godine sudjeluju dva otoka: Šolta, gdje će se odigrati 2 predstave i kao popratni program izložba, te po prvi put otok Vis, na kojemu će Umjetnička organizacija BESA odigrati predstavu Presuda – Tiha likvidacija.

Ove godine u Noći kazališta bit će održane četiri svečane premijere: u Retkovcima – komedija Čaj za dvije, dok će Teatar Erato u Vinyl baru u Zagrebu imati premijeru predstave Od tišine do glazbe – koncert za anegdotu i klavir. Vinyl bar upravo u Noći kazališta u svojemu prostoru u Bogovićevoj otvara novu kazališnu scenu. Premijeru imaju i u POU Samobor gdje Amatersko kazalište PAXići izvodi Tko pjeva zlo ne misli, a u Zagrebu na EUROKAZU biti će izvedena premijera predstave Medeja-semioklazam.

Jedna od velikih želja pokretača Noći kazališta je i da kazališta ugošćuju u svojim prostorima i druga kazališta. To će se i dogoditi: Kerekeš teatar gostuje u Dugom Selu, Koprivnici i Krapini, Amatersko pozorište Branislav Nušić iz Šida i Kolašinsko amatersko pozorište iz Crne Gore gostuju u Gradskom kazalištu Beli Manastir, Zagrebački plesni centar u Dubrovniku, HNK Split i Kazalište PlayDrama u Gatima, Ludens teatar u Gospiću, Gllugl teatar u Zorin domu u Karlovcu, Kazalište Komedija i Kazalište Hotel Bulić u Koprivnici, Kazališna družina Ivana Brlić Mažuranić u Našicama, Teatar Gavran u Otočcu, Vera Zima, Ksenija Erker i Planet Art gostuju u Požegi i brojna druga gostovanja.

Najopsežnije programe imaju Gata, Grubišno Polje, Omiš, Osijek, Retkovci, Rijeka, Sveti Ivan Zelina, Šibenik, Varaždin…
Noć kazališta u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u znaku je 40. obljetnice umjetničkog rada glumice Zvjezdane Bučanin, ulaz na sve programe im je besplatan i imaju bogat popratni program.

Još jedna institucija u Osijeku kao i svake godine nudi bogat program. To je Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku koje uz humanitarni koncert CroMSIC daje osmijeh djeci i stand up comedy show svojoj publici nudi i vrlo bogat popratni program – obilazak kazališta, gledanje dokumentarnog filma, izložbu, promociju fotomonografije i degustaciju vina.

Kazalište Mika Živković iz Retkovaca svake godine dobro promišljaju svoj program pa su ga ove godine organizirali u čast dvojice iznenada preminulih članova retkovačkog kazališta, Marka Pranjića i Marina Lovrića, koji su, kako kažu, bili iskreni promicatelji i zagovaratelji društvenog i kulturnog života zajednice u kojoj su živjeli i radili, a njihov entuzijazam i predan rad ostaju upamćeni kao neizbrisiv trag u povijesti retkovačkog kazališta.

I ove godine HNK Rijeka uz operu Werther, nudi program Vaše kazalište vama, u kojemu posjetitelji obilaze sve prostore kazališta, a glumci izvode prigodni program u njima.

Riječki Kulturni centar Kalvarija ima najinovativniji program koji počinje u 20 sati, kada izvode OMNIBUS SPEKTAKL u 3 čina Devet/tri, projekt u kojemu sudjeluju 9 redatelja i 24 glumca/glumice; redatelji su odabrani po ključu da su prije izvedbe trebali imati barem jednu režiju, glumci su odabrani na javnom glasanju, a na isti način su odabrani kod kojeg redatelja igraju, mjesto igranja, broj glumaca itd. Središnje mjesto radnje je muzej, a lik u svim dijelovima predstave je zaštitar. Nakon spektakla slijedi party do jutarnjih sati, uz niz popratnih programa.

Zanimljivost ovogodišnje Noći kazališta je i to da u nekim gradovima ova manifestacija počinje dan ranije. Tako u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima imaju predstavu noć uoči Noći kazališta, a gostuje im Kazalište Zorin dom iz Karlovca, dok u Kazalištu Virovitica gostuju u isto vrijeme dvije predstave Teatra VeRRdi, u Crikveničkom Centru za kulturu „Dr. Ivan Kostrenčić“ gostuje Ludens Teatar i Buje koji imaju mjuzikl „Čarolija crnog vrta“ u izvedbi bujskih osnovnoškolaca.

Gotovo sve institucije u kulturi u gradu Zagrebu sudjeluju u Noći kazališta, a prvi put i Gradsko kazalište Komedija. Zagrepčani će u 21-oj instituciji moći pogledati 42 predstave, najopsežniji program imaju Dječje kazalište Dubrava, Centar mladih Ribnjak, Centar za kulturu Trešnjevka i klaster Zmajevo gnijezdo i Mala scena.

Prvi s programom u samoj Noći kazališta 19.11., u 10 ujutro za najmlađe, kreću Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Kazalište Mala scena, a program Noći kazalištazatvara riječki Kulturni centar Kalvarija i Vinyl bar u Zagrebu tulumima do ranih jutarnjih sati.

Kompletan program možete pogledati na ovom linku.

Foto: noc-kazalista.com