NOĆ GLAZBE U ZAGREBU: Održan deseti po redu međunarodni festival rane glazbe

Festival rane glazbe - HKD Napredak
Foto: Mario Milošević

U nedjelju je, u organizaciji Udruge Prosoli – Sveta glazba, na dvije lokacije u Zagrebu održan deseti po redu međunarodni festival rane glazbe pod nazivom Noć glazbe u Zagrebu.

U prvom dijelu festivala koncerti su izvođeni u Napretkovom kulturnom centru, a drugom dijelu u crkvi svetog Martina pri Katoličko bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Festival rane glazbe - HKD Napredak
Foto: Mario Milošević

U Napretkovom kulturnom centru na početku festivala nastupila je vokalno-instrumentalna skupina Šušanj koja je izvela žive tradicijske popjevke iz Dalmacije (Nina i Paga) i Bosne i Hercegovine (Rama i okolica Travnika).

Član skupine Šušanj Oliver Rogošić, izveo je sakralne pjesme na starim narodnim instrumentima (gusle, frula i dvojnice) koje su se koristile pri izvođenju sakralnih pjesama u crkvama Dalmatinske zagore i Bosne i Hercegovine, iz vremena prije nego što su u tim krajevima u crkvama postavljene orgulje. U nekim krajevima, ali vrlo rijetko mogu se čuti i danas.

Koncertom Musica sacra – musica viva vokalno-instrumentalne skupine Šušanj predstavila je glazbenu baštinu tradicijskog crkvenog pučkog pjevanja. Ta glazba stvarana je najčešće pod okriljem Katoličke crkve. Cilj joj je bio u trenutcima molitve i vjerskih obreda uzdignuti dušu u nebeske visine.

Tradicija crkvenog pučkog pjevanja prenosila se usmenim predanjem od koljena do koljena, izvoran je i autohton dio hrvatskog kulturnog identiteta i ništa manje vrijedan od onog autorskog. Segment crkvene pučke popjevke respektabilno pridonosi bogatstvu duhovne i nematerijalne baštine hrvatskog naroda.

Pored skupine Šušanj nastupio je talijanski ansambl Anonima frotolisima iz Asiza, grada Svetog Franje Asiškog koji su izvodili glazbu na starim, neobičnim i vrlo atraktivnim, rijetko viđenim instrumentima.

Glazba koju su izvodili obuhvatila je raspon od XIII. stoljeća iz vremena života Svetog Franje Asiškog pa sve do konca XVII. stoljeća. Jedan od članova ansambla Anonima frotolisima je rekao: “Mi nismo samo izvođači muzike tog vremena, mi tu muziku živimo”. A je takvo upravo takvo bilo i njihovo izvođenje, sa srcem i dušom.

Festival rane glazbe
Foto: Mario Milošević

U crkvi svetog Martina u istom sastavu, ali sa različitim programima, koncertima je nastavljena Noć glazbe u Zagrebu.

Na početku drugog dijela programa Alojzije Prosoli, ravnatelj festivala zahvalio je gostima i izvođačima, a posebno Taniy Dimitrovoj, veleposlanici Republike Bugarske u Hrvatskoj koja je za vrijeme trajanja njenog mandata u Hrvatskoj bitno unaprijedila kulturnu suradnju i razmjenu kulturnog stvaralaštva Bugarske i Hrvatske. (Mario Milošević)