PROBLEMI S VODOOPSKRBOM: Gradonačelnici Bandić i Beljak obišli vodospremu u Noršić Selu

Milan Bandić i Krešo Beljak
Foto: Zagreb.hr

Gradonačelnici Grada Zagreba i Grada Samobora Milan Bandić i Krešo Beljak, sa suradnicima, obišli su jučer popodne vodospremu u Noršić Selu izgrađenu 80-ih godina prošlog stoljeća, a iz koje se napajaju Noršić selo, Baščić breg, Solina, Gluščić breg i Jarušje.

Naime, stanovnici Stojdrage te navedenog područja Noršić Sela gdje se nalazi 114 domaćinstava imaju česte probleme u redovnoj vodoopskrbi. Za područje Stojdrage izvorište je nedovoljnog kapaciteta, dok za područje Noršić sela i pripadajućih mjesta u ljetnim mjesecima presušuje izvorište, a u vrijeme kišnih perioda i topljenje snijega dolazi do zamućenja vode pa stanovnici često ostaju bez vode i česti su prekidi redovne vodoopskrbe.

“Naš cilj je da svi građani koji su pokriveni vodoopskrbom imaju kvalitetnu vodu. Administrativnu zavrzlamu koja se ovdje dogodila ćemo riješiti u trianglu Grada Zagreba, Grada Samobora i Hrvatskih voda”, rekao je na licu mjesta, na granici Samoborskog gorja i Žumberka, zagrebački gradonačelnik.

Gradonačelnik Samobora Beljak izrazio je zadovoljstvo što su se stvari pokrenule s mrtve točke.

“Spletom okolnosti sredinom 80-ih godina Samoborski vodovod je potpao pod Zagrebački i imamo sreću da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji razumije probleme malog čovjeka i na tome mu se zahvaljujem. Još nas čeka puno posla jer ovo nije izolirani slučaj”, naglasio je te dodao kako se nada da će nastavak biti preuzimanje Žumberačkog vodovoda.

Tehnički direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot je objasnio da je ViO izradila idejni odnosno glavni projekt  duljine 5300m za sanaciju primarne vodoopskrbne mreže u naselju Noršić brega koji je pred ishođenjem građevinske dozvole.

“Da bi kvalitetno i dugoročno riješili problem snabdijevanja vodom upravo ove vodospreme, iz koje će gravitacijskim putem dolaziti voda do svakog domaćinstva, potrebno je pronaći novo izvorište. Jedno takvo je izvorište Kostanjevec, koje je odavde udaljeno nešto malo manje od 5km. Trebamo izgraditi vodoopskrbni cjevovod. Prošli tjedan smo kartirali trasu, izmjerili visine, izmjerili kapacitete zdenca  i pumpi”, objasnio je Marin Galijot te napomenuo kako je prošli tjedan riješen problem vodoopskrbe Stojdrage čiji je vodoopskrbni sustav prespojen na Žumberački vodovod.