NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO: Na današnji dan rođen je hrvatski velikan Fran Krsto Frankopan

Navik on živi ki zgine pošteno poznata je izreka hrvatskog plemića, vojskovođe i pjesnika tragične životne sudbine Frana Krste Frankopana koji se rodio u Bosiljevu na današnji dan 1643. godine.

Najmlađi sin karlovačkoga generala Vuka Frankopana – Fran Krsto nakon rane očeve smrti otišao je na školovanje u Zagreb. Na isusovačkom kolegiju stekao je sklonost prema knjizi i pisanju. U Italiji, gdje se oženio s rimskom patricijkom Julijanom de Naro, proučavao je talijansku poeziju. Nakon povratka u domovinu krenuo je očevim stopama i postao ogulinski kapetan, a ubrzo je kod Otočca sudjelovao u velikom boju s Turcima, piše HRT.

Fran Krsto Frankopan bio je polubrat Katarine Zrinski i šurjak Petra Zrinskog s kojim je bio jedan od organizatora urote hrvatskih i ugarskih velikaša, poznate pod nazivom Zrinsko-frankopanska urota. Uzrokovalo ju je nezadovoljstvo centralizatorskom i kunktatorskom, tj. oklijevajućom politikom bečkog dvora koji je sklapao ponižavajuće mirovne sporazume s Osmanlijama, najviše na štetu Hrvata i Mađara.

Posljedice su bile drastične: pod optužbom da je Petar Zrinski htio postati vladarom, a tada 28-ogodišnji Fran Krsto Frankopan da je pozivao na ustanak, smaknuti su 1671. u Bečkomu Novom Mestu. Tragični velikaš izrazite umjetničke nadarenosti, Fran Krsto za kratkog života objelodanio je samo jedan književni rad, spjev Elegia.

Zbirku intimne poezije Gartlic za čas kratiti priredio je u posljednjim danima života. U toj su zbirci isprepletene pjesme koje je pisao u mladosti i one koje su nastale u zatvoru. Gledajući skoroj i strašnoj smrti u oči, nije ih poredao kronološki, nego ih je pomiješao.

Sudbinu pjesnika slijedila je i njegova poezija; prošla su puna dva stoljeća dok ih u bečkoj Dvorskoj knjižnici nije otkrio tadašnji knjižničar Ivan Kostrenčić. Među njima je bilo i erotskih pjesama koje je priređivač izostavio, ali svejedno su zbog autora izazvale senzaciju. Tada nije prepoznata njihova umjetnička vrijednost pjesama, usud je htio da se to dogodi tek poslije…

NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO: Na današnji dan rođen je hrvatski velikan Fran Krsto Frankopan
Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan u tamnici

dd0304