Nakon 14 mjeseci strpljivog rada policija u velikoj akaciji razbila narko-bandu [FOTO & VIDEO]

Foto: MUP

Nakon 14 mjeseci predanog i strpljivog rada, na području Splita uhićeno je više članova zločinačkog udruženja koji se sumnjiče za niz teških kaznenih djela.

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba (1986., 1992., 1985., 1986., 1990., 1988., 1982.) zbog sumnje da su počinili kaznena djela u sastavu zločinačkog udruženja, priopćila je PU splitsko-dalmatinska.

Naime, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni (1986.) u razdoblju od srpnja 2019. do svibnja 2020. na području Republike Hrvatske organizirao i vodio zločinačko udruženje, odnosno povezao u zajedničko djelovanje drugoosumnjičenog (1992.), trećeosumnjičenog (1985.) i četvrtoosumnjičenog (1986.), razradio plan i svakom od njih podijelio zadatke s ciljem usmrćenja 33-godišnjeg hrvatskog državljanina, a zbog potraživanja novčanog duga koji je navedeni 33-godišnjak imao prema njemu u iznosu od više stotina tisuća eura, a nastalog zbog krijumčarenja i preprodaje droge.

Foto: MUP

Nadalje je utvrđeno da su šestorica osumnjičenih radi zastrašivanja osoba bliskih 33-godišnjaku podmetnuli požar u ugostiteljskim objektima koji su se nalazili u sklopu stambenih objekata i na taj način počinili kazneno djelo “dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja”.

Također, četvorica iz ove skupine se sumnjiče da su s području država Južne Amerike i Europske unije u Republiku Hrvatsku krijumčarili kokain, heroin i marihuanu.

Foto: MUP

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage osoba, domova i drugih prostorija, pretrage vozila koje koriste osumnjičenici te je tom prilikom pronađeno više komada vatrenog oružja (od čega jedno vatreno oružje s prigušivačem) s više pripadajućih spremnika, više od 150 komada različitog pištoljskog streljiva, veći broj mobilnih aparata s pripadajućim SIM karticama, više komada prijenosnih računala, više bankovnih kartica, više ugovora o kupoprodaji nekretnina, više univerzalnih naloga o izvršenim uplatama i isplatama novca, više pisanih zapisa s raznim šiframa i kodovima za pristup računima, vaga za precizno mjerenje, manje količine kokaina, heroina i marihuane te silikonska maska.

Foto: MUP

Skpina se sumnjiči za počinjenje kaznena djela “zločinačko udruženje”, “dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja” i “neovlaštena proizvodnja i promet drogama također počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja”.

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni (1986.) počinio sam kazneno djelo “neovlaštena proizvodnja i promet drogama”, a sedmoosumnjičeni (1982.) kazneno djelo “nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari”.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četiri osumnjičene osobe policija je predala predane su pritvorskom nadzorniku, dok je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Splitu podnesena kaznena prijava protiv svih sedam osumnjičenih osoba.

Dva osumnjičenika se od ranije nalaze u istražnom zatvoru, dok je jedan osumnjičenik trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima.

Foto: MUP
Foto: MUP
Foto: MUP