JE LI MOGUĆE? Unatoč apelima da to ne čine, mnogi Zagrepčani maske i rukavice bacaju u WC školjke!

Foto: Pixabay

Zagrebačke otpadne vode proteklog su tjedna putem medija slale upozorenja građanima da zaštitne maske i rukavice ne bacaju u WC školjke.

Nažalost, kako se može doznati iz jutrošnjeg priloga emitiranog u HTV-ovoj emisiji emisije Dobro jutro, Hrvatska, ti apeli nisu urodili plodom!

“Nevjerica jer riječ koja bi mogla opisati ono što su tamo zatekli”, izvještava HTV-ova ekipa koja je posjetila pogon Zagrebačkih otpadnih voda. “Iskreno govoreći, ne mogu vjerovati da u 2020. godini moramo upozoravati naše građane na neke stvari”, komentira HRT-ov reporter Krešo Volarević.

Na mjestu gdje dolaze otpadne vode cijelog Zagreba nalazi se i “gruba rešetka” koja čisti krupne tvari iz otpadnih voda milijuna stanovnika. A tamo – plastika, maskice, rukavice…

“Oko 1. svibnja, točnije prvi tjedan svibnja, na ulaznom oknu otpadnih voda došla je velika količina sanitetskog materijala, sve ono što su ljudi koristili za vrijeme pandemije, a ne bi se trebalo naći u našim toaletima”, kaže Astrid Werbolle, glasnogovornica Zagrebačkih otpadnih voda.

Materijal koji su našli ne smije u toalet jer nije razgradiv.

“On će doći ovdje, zaštopat će nam pumpe, to ne možemo drukčije rješavati nego ručno. Znači naši radnici, koji su u tom trenutku bili dobro zaštićeni s obzirom na Covid-19, morali su ručno čupati, čistiti pumpe i rešetke. Mi smo problem riješili, pročistač niti u jednom trenutku nije prestao raditi. No da daljnjih problema toga tipa ne bi bilo, mi smo jednostavno morali pozvati građane na suradnju. Dakle, ne bacajte plastiku, maskice, rukavice. Imat ćete problema i vi, ne samo mi ovdje”, poručila je Werbolle.

Pogledajte prilog emitiran u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: