Naknada za smrad: Bandić uručio ugovore stanovnicima Jakuševca

Ugovore stanovnicima Jakuševca, vlasnicima nekretnina kojima pripada pravo na isplatu razlike naknade za umanjenu tržišnu vrijednost nekretnine uručio je danas gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

ugovori_jakusevac
“Ovo je samo mala gesta za vas koji živite tamo preko 50 godina, pored brda na kojem se nataložilo devet milijuna kubnih metara smeća. Hvala vam svima na razumijevanju i strpljenju što ste ga pokazali”, izjavio je gradonačelnik Bandić okupljenima na Tribini Grada Zagreba gdje je upriličena primopredaja Ugovora.

Podsjetimo, trenutno je u tijeku podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za umanjenu kakvoću življenja na području utjecaja građevine namijenjene zbrinjavanju otpada Prudinec – Jakuševec, odnosno mještanima Jakuševca, Hrelića i Mićevca.

Poseban savjetnik gradonačelnika Željko Horvat pozvao je sve koji ispunjavaju kriterije da podnesu zahtjev u Gradskoj upravi na Trgu S. Radića 1 ili u Područnom uredu Novi Zagreb, Avenija Dubrovnik 12.

Pravo na tu naknadu imaju vlasnici nekretnina i članovi uže obitelji vlasnika nekretnine na području utjecaja građevine namijenjene zbrinjavanju otpada Prudinec – Jakuševec što ju je vlasnik nekretnine stekao prije otvaranja odlagališta otpada Prudinec – Jakuševec te njegovi nasljednici, pod uvjetom da nemaju pravo na isplatu naknade za umanjenu tržišnu vrijednost nekretnina prema važećim propisima, ili ako se prema zaključenim ugovorima isplaćuju sukladno važećim propisima manji iznosi od prethodno ugovorenih ako imaju prijavljeno prebivalište na području utjecaja odlagališta otpada Prudinec – Jakuševec prije 1. siječnja 2014.

Novčana naknada isplaćivat će im se u tromjesečnim obrocima sve do zatvaranje Jakuševca, koje će prema najavi gradonačelnika, biti do 31. prosinca 2018. Sredstva za isplatu novčane naknade osiguravaju se iz Zagrebačkog holdinga i to iz prihoda gospodarenja otpadom te iz proračuna Grada Zagreba, iz razdjela Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.