Šef sindikata: “Goreg voditelja Čistoće nismo imali!” Tomašević prebacuje odgovornost na Vladu

Foto: Screenshot Facebook

Povjerenik Novog sindikata Čistoće Pavao Barbarić pozvao je šefa Čistoće Davora Vića na ostavku nakon novog odrona smeća na Jakuševcu koji se dogodio nešto prije sedam sati, pri čemu su ozlijeđene tri osobe, od kojih jedna teže, javlja Index.

Barbarić je u izjavi novinarima na Jakuševcu rekao da je u drugom odronu smeća na Jakuševcu, koji se dogodio nešto manje od mjesec dana nakon prvog, teže ozlijeđeni radnik ostao bez dijela ruke te je pozvao Vića na ostavku.

“Javno pozivamo Vića na ostavku. U Čistoći sam osam godina i goreg i nesposobnijeg voditelja nismo imali”, rekao je.

Tomašević zatražio hitan sastanak s Vladom

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je po dolasku na mjesto nesreće izjavio da je zatražio hitan sastanak s vladom kako bi se konačno zatvorilo to odlagalište.

“Mi radimo sve što možemo da ga što hitnije zatvorimo. Ali to nije samo odgovornost Grada, nego isto tako i države”, Ustvrdio je Tomašević.

Apelirao je da se što prije nađe zajednički rješenje da se odlagalište zatvori i da se napravi novi centar u Resniku.

Priopćenje Grada Zagreba

U vezi s odronom na Jakuševcu Grad Zagreb je objavio priopćenje koje prenosimo u cijlosti:

“Jutros nešto prije sedam sati došlo je do odrona otpada na Jakuševcu. Na terenu su policija i inspekcije koje utvrđuju sve okolnosti.
Nažalost, troje radnika Zagrebačkog holdinga je ozlijeđeno, od kojih jedan radnik teže. Čekamo daljnje informacije o njegovom stanju, izražavamo žaljenje zbog ozljeda koje su radnici zadobili i stojimo na raspolaganju za pomoć njemu i njegovoj obitelji.
Istražuje se odgovornost svih uključenih, Čistoće i privatnih tvrtki koje od 2012. godine upravljaju gradilištem Jakuševec: projektanta, nadzora i izvođača. Na policiji i državnoj inspekciji je da utvrde odgovornost. Sa svoje strane, Grad će učiniti sve što nadležne institucije budu zahtijevale. Sigurnost radnika i građana je ključna. Jednom kada se odgovornost utvrdi, uslijedit će sankcije. U ovom trenutku otpad se ne odvozi na odlagalište Jakuševec.
Grad Zagreb je također dodatno angažirao sudskog vještaka da provede neovisnu istragu, te naložio dodatna mjerenja kvalitete zraka. Trenutno mjerne postaje na Jakuševcu pokazuju da nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti ni za sumporovodik ni za metan. Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar napravit će danas i dodatno mobilno mjerenje kvalitete zraka pored odlagališta.
Grad Zagreb traži hitan sastanak s Vladom kako bi se ubrzala gradnja centra za otpad u Resniku, a odlagalište Jakuševec nakon 20 godina napokon zatvorilo u najskorijem mogućem roku.”