Ništa od najtoplijeg ljeta u povijesti, nove prognoze kažu…

Iako je lipanj, kojeg obično karakterizira pravi ljetni ugođaj, pri kraju, čini se kako pravo ljeto još uvijek ne dolazi. A kako se čini, prema prognozama, i u iduća dva mjeseca ”borit” ćemo se s nastavkom vlažnog vremena.

ljeto_kisa_plaza
“Početak srpnja nastavit će s vremenom sličnim do sada, prilično promjenjivim i temperature ne bi bile tako visoke. Treba istaknuti da su pale povećane količine oborina tijekom lipnja i također se predviđa tijekom srpnja i kolovoza nastavak vlažnog vremena”, rekao je za RTL je klimatolog Državnog hidrometeorološkog zavoda Krešo Pandžić.

Veliko iznenađenje motriteljima vremena su veće prosječne količine lipanjskih oborina – u Komiži za skoro 500 posto, u Dubrovniku oko 300, Hvaru gotovo 200, te Splitu 81 posto.

Iako nas vikend nas očekuje lijepo vrijeme, ni to ne znači početak dugog toplog ljeta. Već u ponedjeljak stiže novo naoblačenje sa zahlađenjem i kišom.

S promjenjivim i vlažnim vremenom morat ćemo se nositi i u dva udarna ljetna mjeseca.

Ni tijekom vikenda koji je pred nama neće nas mučiti ljetna vrelina. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u petak će biti sunčano s malom do umjerenom naoblakom. Lokalni pljusak i grmljavina moguć je ponajprije u gorskim predjelima, unutrašnjosti Dalmacije i na južnom Jadranu.

Ujutro je u unutrašnjosti ponegdje moguća magla. Vjetar većinom slab, na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadnjak i bura. Najviša dnevna temperatura zraka između 24 i 29 °C, u gorju malo niža.

U subotu nas očekuje mala, a u najzapadnijim krajevima poslijepodne mjestimice i umjerena naoblaka. Vjetar većinom slab, potkraj dana na Jadranu do umjereno jugo. Vrlo toplo. U istom tonu proći će i nedjelja.

U noći od nedjelje na ponedjeljak i u ponedjeljak prijepodne na sjevernom Jadranu i u zapadnoj unutrašnjosti, a poslijepodne u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar većinom slab, u nedjelju umjereno jugo i jugozapadnjak, u penedjeljak će okrenuti na sjeverac, na Jadranu na buru i sjeverozapadnjak. Osjetno svježije.