Najveća promocija Perakovih vina u Zagrebu

Najveća promocija Perakovih vina u Zagrebu
Foto: Marko Čolić

Najveća promocija vina vinara Ivice Peraka, do sada, u Zagrebu održana je u restoranu Kalelarga. Pred pedesetak gostiju, od kojih su polovicu činili novinari, predstavila nam se cijela obitelj Perak.

Ivica Perak vinar, inače dugogodišnji enolog u današnjem Kutjevu d.d (1992-2012) popularno od Kutjevčana zvanom Kombinatu. Perak se zaposlio u Kutjevu 1986. i tamo proveo 26 godina.1992 je došao na mjesto glavnog enologa umjesto Vlade Krauthakera (1983-1992), koji je pak na to mjesto došao nakon legende i najvećeg imena kutjevačkog vinarstva Ivana Jambrovića (enolog od 1946 do 1983.)

Najveća promocija Perakovih vina u Zagrebu
Foto: Marko Čolić

Na početku predstavljanja imali smo priliku, premijerno, kušati pjenušac Perak dergoržiran prošloga tjedna i punjen specijalno za ovu priliku.On je naravno rađen od graševine s likerskim ekstraktom iz ledene berbe. Na tržište će izaći za koji tjedan.Tako je vinarija etiketama: graševina vrhunska, graševina vrhunska Mitrovac, sauvignonu, chardonnayu, merlotu (sva tri vrhunska), kvalitetnom roseu, Ledenoj berbi vrhunske graševine 2015 pridodala svoj najnoviji proizvod-pjenušac.

Vinarija Perak pod zasadima na ponajboljim položajima kutjevačkoga vinogorja Mitrovac, Lukač, Vetovo ima 12 hektara.Vinogradi su sađeni od 1968 nadalje, a Perak je prije i poslije odlaska u privatnike zasadio oko 5,5 ha posljednje u 2014 godini, gdje nam je posebno istaknuo vrstu muškat žuti. Radit će se još na povećanju površina od crnim sortama a svakako treba istaknuti da na Mitrovcu, vodećem položaju cijeloga vinogradarskoga kraja, ima pod zasadima polovicu 6,5 hektara.

Perakova vina su nekoliko godina među najprodavanijima u Vrutku ali je terenski rad kćerke Maje i supruge Željke i drugih dao rezultate i danas vina Perak možete pronaći po svim dijelovima Hrvatske (otok Murter tu ima važno mjesto) a u Zagrebu postoji već desetak lokala, među njima i Kalelarga, u kojima su vina Perak. Osim na domaće, vina Perak se dospjela i na tržište Kanade.

Najveća promocija Perakovih vina u Zagrebu
Foto: Marko Čolić

Ivica Perak se dokazao kao vrhunski enolog u godinama rada u Kutjevu d.d, prvi je napravio ledenu berbu još 1996. godine. Prvi pjenušac Kutjeva je također njegov proizvod, a sada to bogato iskustvo prenosi u vlastitu vinariju. Graševina je tu, jasno, najzastupljenija sorta ima je oko 70 posto u ukupnoj godišnjoj proizvodnji od oko 80.000 litara. Približno toliko, 70 posto, je količina vrhunskih vina.

Vinarija je od svojih početnih izlazaka na domaću i međunarodnu natjecateljsku scenu osvojila mnogobrojna priznanja. Najviše zlata i velikih zlatnih medalja na slavonskim smotrama-Kutjevo, Feričanci, Požega…ali i na GAST-u, BonaViti Trnava, Mariboru, i Decanteru srebro 2012.godine.

Vodeći stručnjak u hrvatskom vinarstvu danas prof. Edi Maletić istaknuo je Perakovu nesumnjivu stručnost, predanost radu i uputio mu svojevrsni izazov da svakako bitno poveća količine jednoga dana kada to bude mogao financijski pratiti. Jer šteta je, kaže Maletić, da takav vrsni vinar ostane na sadašnjim količinama i za njega i za hrvatsko vinarstvo. Ugodnu večer zaokružila je lijepa restoranska ponuda, najviše slavonskih specijaliteta, iz kuhinje pod vodstvom chefa Nina Đurine.

U pripremi je izgradnja novoga velikog podruma vinarije Perak. Sadašnji se nalazi u sklopu obiteljske kuće, a prve lopate bi trebale biti zakopane sredinom iduće godine. (M. Petković)