MARTINJE: Najveća vinska fešta održana u vinariji Kutjevo

martinjska-festa-u-vinariji-kutjevo-06
Kutjevo d.d uspješno završenu ovogodišnju berbu grožđa, obilježilo je ovaj vikend tradicionalnom vinskom feštom, Martinjem, koja nije mogla početi bez mladih vina, ali i nagrađivanih graševina iz kutjevačkog podruma, koja su obilježila ove godine globalnu vinsku scenu zlatnim i visoko cijenjenim priznanjima iz zemlje i svijeta.

Nazočne je pozdravio i novi predsjednik Uprave Kutjeva Mladen Pavić, koji je najavio novi iskorak u poslovanju sve tri proizvodne grane Kutjeva. Kutjevačka vina će se, kaže Pavić, i dalje prodavati na svim kontinentima, a neki proizvodi, kao što je mast s različitim dodacima, postati će tradicijski proizvodi.

Sommelier Kutjeva Dragutin Humski istaknuo je da odabrani vinogradarski položaj Hrnjevac i Vinkomir, iznad 250 metara nadmorske visine, koji uranja u gorje Papuka i Krndije, omogućuju Kutjevu u Slavoniji proizvodnju vina raskošnih mirisa i jačeg i skladnijeg okusa, tako da svježinu vina, a time i pitkost, te dozreliju voćnost, držimo u ravnoteži.

Dodao je da carica Marija Terezija nije uzalud dolazila u Kutjevo, ne samo zbog Trenkovih pandura, o čemu i danas svjedoči znameniti stol u vinskom podrumu, već i poznatih i priznatih vina, koja se u Slavoniji proizvode jako dugo i sve su bolja.

Martinje je ove godine u vinariji Kutjevo bilo spoj tradicionalne i moderne proslave, koja se nakon degustacije nagrađivanih vina od Londona (Decanter), Bruxellesa (Concours Mondial) i dr., do domaćih i regionalnih vinskih festivala i smotri, nastavila u starom podrumu iz 1232. godine, gdje su gosti po prvi put imali priliku kušati arhivsko vino Graševina izborne berbe prosušenih bobica 2011. godine. Naravno, i vidjeti najveću živu bačvu u Hrvatskoj, kapaciteta 53.520 litara, za koju će enologica Kutjeva Zrinka Vinković-Jergović kazati da zbog svoje veličine, do drugog kata, ima jedinstvene obruče, zapravo sajle, koje drže golemu bačvu još uvijek u životu.

Dodala je da godina u vinogradima bila dosta zahtjevna zbog velike količine oborina, te zbog mraza koji je nanio štetu vinogradima u nizinama. Prinosi su iz toga razloga ove godine bili manji za 15-ak posto u odnosu na prošlu godinu, dok je kvaliteta ostala jednaka. U ovoj godini, graševina Turković, lanjska berba, nazvana po vlastelinima koji su nekad bili vlasnici Kutjeva, s jakom ekspresijom najdozrelijeg voća, skladna i sočna, osvojila je najviše nagrada. Nositeljica zlatne medalje na ovogodišnjem Mundus Vini, pozlatila se i na Festivalu graševine u Kutjevu, ovogodišnjoj Sabatini…

No, velika je razlika kad se govori o kvalitetnoj graševini, zlatno žute boje i pitkosti iz požeške Zlatne doline, koja je nositeljica i predstavlja 80 posto ukupne proizvodnje Kutjevačkog podruma te o preminum liniji De Gotho graševini i graševini Turković, koja se proizvodi u limitiranoj seriji od svega par tisuća boca.

Nakon vinskog podruma, koji će ponovno u rekonstrukciju, goste je dočekala virtualna izložba Muzej u loncu,

hvale vrijedan projekt Gradskog muzeja Požege, koji zaboravljena jela naših baka čuva od zaborava i vraća u kuharice. (M. Petković)

Foto: Press