Najbolja vina iz Hrvatske i svijeta u Esplanadi

11-zagreb-festival-vina-i-kulinarstva
11. Zagreb međunarodni festival vina i kulinarstva otvoren je u petak u hotelu Esplanade, te se održava dva dana sa više od 300 izlagača iz zemlje i svijeta.

Prof. Ivan Dropuljić, direktor Vinocoma, organizatora Međunarodnog festivala vina i kulinarstva, kazao je da je zagrebački festival, nakon deset godina, učinio mnogo na širenju kulture stola, vina i kulinarstva, te povezivanju proizvođača, trgovaca i kupaca, koji hrle u hotel Esplande, gdje po cijeni od 150 kuna, mogu probati najbolja vina iz zemlje i svijeta, kao i razne domaće gastro delicije.

U sklopu 11. Zagreb Vinocoma, održana je dodjela ovogodišnje nagrade Bijeli grozd.

Bijeli grozd je nagrada za najbolji vinski podrum s turističkog aspekta, a utemeljila ju je 2012. godine udruga za kulturu stola G.E.T. koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma.

Tomislav Stiplošek iz Udruge G.E.T kazao je da je prodaja na vlastitom pragu postala prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.

Ove godine, za najbolje vinarije, glasovalo je 515 eno-gastro znalaca i putnika, a rezultati su podijeljeni na 4 regije: Dalmaciju, Istru i Kvarner, Bregovitu Hrvatsku te Slavoniju i Podunavlje. Novost ove godine su diplome vinarijama u Sloveniji, BiH te Srbiji.

U Sloveniji je to vinarija Ščurek, u BiH vinarija Nuić iz Ljubuškog, a u Srbiji vinarija Zvonko Bogdan. U Hrvatskoj najbolje vinarije su Kozlović, Bibić, Vuglec breg i Iločki podrumi. (M. Petković)

Foto: M. Petković

Komentari