U Vukovaru obilježeno 50 godina znanstvenog rada Alise Wertheimer Baletić

Predstavljanjem zbornika radova Demografija u Hrvatskoj, u četvrtak 25. rujna u Vukovaru je obilježeno 50 godina znanstvenoga rada ugledne hrvatske demografkinje akademkinje Alice Wertheimer Baletić.

Alise_Wertheimer_Baletic

Predstavljanje je održano u dvorcu Eltz, a organizirali su ga Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar-Područni centar Vukovar, Ogranak Matice hrvatske Vukovar te vukovarski Gradski muzej. Zbornik posvećen jubileju akademkinje Wertheimer Baletić izdao je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a predstavili su ga ravnatelj Instituta Ivo Pilar prof. dr. sc. Vlado Šakić, urednik zbornika prof. dr. sc. Anđelko Akrap te voditelj Područnog centra Instituta Ivo Pilar u Vukovaru prof. dr. sc. Dražen Živić. Nazočnima se obratio i voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru akademik Zvonimir Baletić, a riječi zahvale uputila je i akademkinja Alica Wertheimer Baletić koja je istaknula svoju povezanost s Vukovarom kao rodnim gradom. Kazala je da je Vukovar na određen način bio motivacija za njeno bavljenje demografijom, a i njen prvi znanstveni rad, objavljen 1964., bio je posvećen stanovništvu tadašnje Općine Vukovar.

Kako je rečeno na predstavljanju, akademkinja Wertheimer Baletić je tijekom svog dugogodišnjega znanstvenoga rada stvorila osebujan teorijski pristup i znanstveni obrazac koji je bio uzor mnogim demografima u istraživanjima složenih tema. Svojim je dugogodišnjim znanstvenim radom

pokazala izuzetan značaj demografskoga pitanja za razvoj hrvatskog društva i upozorila da se bez razumijevanja demografskoga problema ne mogu odrediti ni pravci gospodarskoga razvoja društva.

Akademkinja Alica Wertheimer-Baletić rođena je 1937. u Vukovaru. Bila je dugogodišnja profesorica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pročelnica Katedre za demografiju, a bila je i predstojnica Demografskog odjela Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu te jedan od direktora međunarodnog poslijediplomskog studija „Demographic Trends and Population Policies” na Interuniverzitetskom centru Sveučilišta u Zagrebu u Dubrovniku. Bila je i predsjednica Znanstvene sekcije za demografiju pri Savezu statističkih društava Jugoslavije. Napisala je 19 knjiga i monografija, više od 170 članaka, studija, priloga u zbornicima, referata kao i brojne stručne radove. Za znanstveni rad primila je brojne nagrade.

Za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrana je 1992. Od 1995. do 2000. bila je tajnica Razreda za društvene znanosti, od 2001. do 2003. članica Predsjedništva, a od 2004. do 2010. godine bila je potpredsjednica HAZU, kao prva žena na toj dužnosti.

Od 1998. do 2002. bila je kao stručnjakinja za demografiju predstavnica Hrvatske pri UN-ovoj Komisiji za stanovništvo i razvoj kojoj je od 2000. bila i potpredsjednica.