NA TRADICIONALAN NAČIN: Berba grožđa kod najboljeg vinara u Zagrebačkoj županiji

Berba grožđa
Foto: M. Petković

Na OPG-u Stjepana i Maria Đurinskog u općini Kupljensko kod Zaprešića prošli se vikend bralo grožđe za najnagrađivanija vina u Zagrebačkoj županiji, a koja su već osvajala prestižne nagrade za izborne i ledene berbe traminca u Londonu i Pragu do Festivala graševine u Kutjevu i Gornjoj Ragdoni u Sloveniji.

Vinogradar i vinar Stjepan Đurinski kaže da berba uvijek ovisi o vremenskim uvjetima, a koji ove godine nisu bili najbolji, jer je bilo dosta kiše u rujnu, a na proljeće i jakog mraza, koji je zahvatio i jedan njegov vinograd, koji je na nižoj nadmorskoj visini u okolici Zaprešića, sa kojeg su već pobrali grožđe za traminac.

Dodaje da ovo neće biti godina za predikatna vina, a za vrijeme našeg posjeta 20-ak berača je gotovo cijeli dan bralo grožđe za sauvigon i muškat, nakon kojih dolazi na red graševina i crno grožđe.

Đurinski ima i jedan hektar vinograda u Kutjevu na vinorodnom području Kaptol. Jedan od najpoznatijih kutjevačkih vinogradara i vinara Vlado Krauhakter i Stjepan Đurinski su generacija, stara vinarska škola.

Dok kutjevački vinari, a Krauthaker ima 40 hektara vlastitih vinograda i još 75 u kooperaciji, zbrajaju velike štete najprije od mraza, a onda i od suše, što je uzrokovalo i do 30 posto manji urod grožđa, naš domaćin kaže da je i kod njega bilo šteta od mraza. No, zadovoljan je sa ovogodišnjim urodom jer ipak se radi o ‘tvornici pod otvorenim nebom’ što znači da valja računati na ćudljivu prirodu.

Grožđe iz Zlatne doline, ističe, koristi za kupaže, a grožđe sa hektar vinograda kod Zaprešića za sad već poznate i priznate ledene berbe. Radi se o vrlo malim serijama od samo 200 do 600 litara vina, ali sa cijenama i do 50 eura za butelju od samo pola litre. Ukupno OPG Đurinski ima godišnje 20.000 litara vina, koje plasira na tržište kroz ugositeljsku ponudu.

Đurinski beru grožđe na tradicionalan način, bez plaćenih nadničara, kojih je ionako sve manje. Okupili su se tako za vikend kod njega prijatelji, kumovi i mnogobrojna obitelj. No, bez trakora ne ide, a za njegovo korištenje ne smije biti blata jer onda traktor, zbog velike strmine trsova, ide kao na skijama.

No, dug je put od berbe grožđa do dobrog vina, a posebno onog na -7 °C tzv. lednoj berbi.

Đurinski drže da nije dovoljno samo imati vrhunsko vino, ako ne idete na izložbe i sajmove. Sin Mario i danas žali za samo 0,02 boda do zlata na Svjetskom prvenstvu lani u Pragu, nakon srebra u Londonu, za traminac ledenu berbu Vina Đurinski. (M. Petković)