Šerbedžija zasadio prvu lozu i rekao: “Ovo je politički vinograd”

U Vrbniku kod Knina, u jednoj od naših najnerazvijenijih općina Biskupiji, sadi se jedan od najvećih vinograda u Šibensko-kninskoj županiji. Projektom žele vratiti život na ovo ratom opustošeno područje u kojem živi uglavnom srpsko stanovništvo.

serbezija_sadi_lozu

Želja za napretkom pokazala se jačom od nacionalnih podjela. U ovom projektu ujedinili su se investitori iz Slovenije, Srbije, Italije i Hrvatske – njih čak sedamnaest. Investitorima je glavni cilj zaposliti tamošnje stanovništvo, ekonomska računica im je u drugom planu.

Pet hektara vinograda već je posađeno, a još 11 čeka na sadnju.

Prvu lozu zasadio je slavni glumac Rade Šerbedžija. Kaže, ovo je politički vinograd. Ovo je isto neka vrsta politike, ali normalne, dobronamjerne, istaknuo je.

I za gradonačelnicu Knina Josipu Rimac taj vinograd ima jednu neuobičajenu političku poruku. A to je da bez obzira na to tko se otkud doselio, koje je nacionalnoisti, boje kože – to nije važno kada govorimo o razvoju poljoprivrede, stočarstva, a na taj način i gospodarstva ovog kraja, istaknula je.

Projektu se najviše vesele lokalni stanovnici. Nekoliko ih je već pronašlo posao, a ako se ostvare planovi o gradnji vinskog podruma i etnosela, nadaju se da bi taj projekt mogao dignuti cijeli kraj.