Na Pravnom fakultetu promovirano 645 sveučilišnih magistara i prvostupnika

Foto: Press

Na posljednjoj svečanoj promociji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prije prelaska na e-diplome.

U tri skupine promovirano je 645 sveučilišnih magistara prava, socijalnog rada i socijalne politike, magistara javne uprave te prvostupnika socijalnog rada, javne uprave i porezne struke, koji su završili svoj studij u akademskoj godini 2022./2023. Na svečanosti u zgradi Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe SEECEL dekan Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Koprić poručio je kako su napredak struke i napredak društva u kojem pravo prakticiramo i razvijamo ključni orijentiri koje treba slijediti.

”Stalno radimo na povećanju broja vanjskih organizacija u krug subjekata kod kojih se provodi praktična nastava, kao i stručna i terenska praksa. U praksu je od akademske godine 2022./23. uključeno 27 sudova iz čitave Hrvatske, uključujući Vrhovni sud, Visoki kazneni, Visoki trgovački, Visoki upravni sud te županijske, općinske i druge sudove. Broj subjekata kod kojih se mogu obaviti praktična nastava te stručna i terenska praksa premašio je 700”, istaknuo je dekan Koprić i pozvao promovente da se odmah uključe u aktivnosti alumni zajednice, kao i u nastavu, kao predavači i suradnici.

Napomenuo je kako će širina prava i široke mogućnosti zaposlenja, od pravosuđa te privatnog i državnog odvjetništva preko tijela i službi Europske unije, međunarodnih organizacija, diplomacije, regulacijskih agencija, vladinih službi i državne uprave, sve do javnog bilježništva, lokalne samouprave i privatnih kompanija, voditi profesionalni život promovenata u ta specifična područja.

”Uključite se u naše programe cjeloživotnog obrazovanja koji su fleksibilni te ih je lako organizirati na način da što bolje odgovaraju potrebama prakse. Mi želimo biti profesionalno žarište, učilište i utočište za sve naše bivše studente”, poručio je Koprić i naglasio kako su bivši studenti ”zajednica koju će svi respektirati, ne zato što će biti velika i puna ljudi koji imaju moćne pozicije, nego zato što će imati kapacitet rješavanja pravnih i društvenih problema, vođenja ključnih procesa u zajednici, rješavanja pravnih i društvenih sukoba koji se od destruktivnih aždaja mogu pretvoriti u motore društvenog razvoja”.

Podsjetio je i kako je Pravni fakultet tijekom studija ove generacije prošao velika iskušenja, razdoblje korone, online nastave i ispita, prostorne izmještenosti, katastrofalnog potresa i neugodnosti postpotresne obnove i prilagodbe Fakulteta novim uvjetima, zahvalivši na podršci Fakultetu. Dekan Koprić dodijelio je ovom prilikom i 49 posebnih diploma: cum laude, magna cum laude i summa cum laude.

Pravni fakultet će i dalje, po isteku svake akademske godine, organizirati svečanost prigodom završetka studija njegovih studenata, usprkos tome što se od 1. siječnja 2024. prelazi na izdavanje elektroničkih diploma.