Na području PU sisačko-moslavačke u 24 sata spriječena tri slučaja krijumčarenja migranata

Ilustracija | Foto: MUP

U petak u jutarnjim satima, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su na području Petrinje zaustavili automobil zagrebačkih registracija kojim je upravljao 23-godišnji hrvatski državljanin, a u vozilu se nalazilo petero stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma vozač je uhićen, a strani su državljani dovedeni u službene prostorije nadležne policijske postaje, priopćila je Policijska uprava sisačko-moslavačka.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta.

Tijekom postupanja policije strani su državljani izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Zbog počinjenog kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma protiv 23-godišnjaka slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Idućeg dana, u jutarnjim satima Policijski službenici Postaje granične policije Dvor su na području Dvora zaustavili automobil slovenskih nacionalnih oznaka kojim je upravljala 22-godišnjakinja, dok se kao suvozač nalazio 37-godišnjak (oboje državljani Bosne i Hercegovine), a u vozilu se nalazilo sedmero stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. U isto vrijeme zaustavljen je još jedan automobil slovenskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 49-godišnjak, također državljanin Bosne i Hercegovine, a u vozilu je prevozio 12 stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

I oni su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma osumnjičeni su uhićeni i nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja uz kaznenu prijavu su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, dok će se prema strancima provest postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.