NA DANAŠNJI DAN: Počelo prvo Međunarodno klizačko prvenstvo Zagreba, kasnije nazvano Zlatna pirueta

Zlatna pirueta
Foto: Press

Od 8. do 10. prosinca 1967. održano je prvo Međunarodno klizačko prvenstvo Zagreba, poslije nazvano Zlatna pirueta. Na umjetnom ledu klizališta na Šalati sudjelovali su klizači, klizačice i parovi iz 6 zemalja.

U momčadi domaćina bili su prvi polaznici klizačke škole Zoran Matas, Bojan Lipovščak i Dunja Vujčić, podsjeća HRT u čalnku posvećenom obljetnici ove sportske manifestacije.

Klizači su pod krov Doma sportova ušli 1972. Tada je Međunarodno prvenstvo Zagreba dobilo ime Zlatna pirueta. O njezinoj organizaciji brine se Hrvatski klizački savez.

Zlatna pirueta razvila se i potvrdila kao vrijedno, nezaobilazno natjecanje visoke međunarodne klase, natjecanje na kojem se provjeravaju i čeliče mladi talenti, prije nego što se otisnu na led najviših svjetskih mjerila i zahtjeva.

Svake se godine održavaju natjecanja u nekoliko različitih kategorija: za klizače, klizačice, juniore i juniorke, plesne i sportske parove, te juniorske plesne i sportske parove.

Iako su s vremenom u organizaciji Hrvatskog klizačkog saveza utemeljena i druga natjecanja u umjetničkom i sinkroniziranom klizanju, Zlatna pirueta ostaje najdugovječniji središnji klizački događaj s međunarodnim renomeom.

ZG1208