NA DANAŠNJI DAN: Otvoreno igralište Građanskog u Koturaškoj ulici

Igralište je svečano otvorio Stjepan Radić | Foto: Screenshot Youtube / HRT

Na današnji dan, 19. listopada 1924. otvoreno je igralište Građanskog. Bilo je smješteno između Koturaške ceste na sjeveru, Koranske ulice na zapadu, Kupske ulice na istoku te Varaždinske ceste na jugu (današnja Ulica grada Vukovara).

Igralište je svečano otvorio Stjepan Radić. Nakon Drugog svjetskog rata igralište nosi naziv Pobjeda. Zatvoreno 1948. godine, a srušeno 1950. godine. Na mjestu igrališta izgrađena je (1958.-1960.) zgrada Hrvatske elektroprivrede.

Igralište je imalo nogometni teren dimenzija 100 × 60 metara i uokolo kružno trkalište duljine 400m ograđeno drvenom ogradom. Početkom tridesetih godina prema nacrtima inženjera Gjure Kastla na zapadnoj strani sagrađena je drvena tribina koju su nazivali “drvenjak“.

Tribina je bila natkrivena s 1618 sjedećih mjesta, a ispod nje su bile smještene svlačionice sa sanitarskim prostorom i nekoliko soba za igrače. Na igralište je postavljena i rasvjeta koja je bila pokus za rasvjetu igrališta Concordije.

Rasvjetni stupovi bili su postavljeni uz rub trkališne staze, a električno napajanje je bilo iz tvornice baterija “Paspa“.

Svoje domaće nogometne utakmice na igralištu je od 1924. godine do 1945. godine igrao Građanski, a od 1945. godine do 1948. godine Dinamo.

Na Igralištu je 2. travnja 1940. godine pred 10.000 gledatelja odigrana prva međudržavna utakmica hrvatske nogometne reprezentacije (Hrvatska – Švicarska 4:0). Ukupno su odigrane tri državne reprezentativne utakmice (Jugoslavija 1, Hrvatska 2), te više od 25 gradskih reprezentativnih utakmica.

Kao jedina uspomena na Igralište Građanskog ostao je natpis “Krčma Građanskom igralištu“ na obližnjoj zgradi na uglu Kupske i Sutlanske ulice. (Wikipedia)

dd1019