NA DANAŠNJI DAN: Hrvatski sabor donio odluku o razrješenju svih veza s Austro-Ugarskom

NA DANAŠNJI DAN: Hrvatski sabor donio odluku o razrješenju svih veza s Austro-Ugarskom
Foto: Državni arhiv

Na današnji dan, 29. listopada 1918. godine održana je sjednica Hrvatskoga sabora na kojoj su donesene odluke o prekidanju svih odnosa s Austro-Ugarskom.

Hrvatska, Slavonije i Dalmacija tom su prilikom proglašene nezavisnom državom. Saborsku sjednicu vodio je dr. Bogdan Medaković, a prisustvovao joj je i ban Antun Mihalović.

Veliko oduševljenje naroda, koji se okupio na Markovu trgu i pozdravio odluke Sabora te novoosnovanu državu Slovenaca, Hrvata i Srba pratile su i odluke o imenovanju povjerenika za Istru – Matka Laginje i povjerenika za grad Rijeku – Rikarda Lenca.

Time je pokazana briga za jedinstvo hrvatskih zemalja, koje se u staroj carevini nikada nije ostvarilo.

Ubrzo nakon proglašenja nezavisnosti, Sabor je priznao Narodnom vijeću Slovenaca, Hrvata i Srba vrhovnu vlast, i time se te nezavisnosti na neki način odrekao.

Narodno vijeće će kasnije izglasati spajanje s Kraljevinom Srbijom u Kraljevinu SHS, i to na način za koji je Stjepan Radić upozoravao da je opasan (“Ne srljajte kao guske u maglu”).

U spomen na taj povijesni događaj, jedna zagrebačka gornjogradska ulica nosi ime po datumu kad se on odigrao – 29. listopada 2018. a kojom su razriješene sve veze Hrvatske s Austro-Ugarskom Monarhijom.

ZG1029