VOŽNJA U ZIMSKIM UVJETIMA: Znate li za koje sve prekršaje slijedi kazna od 1000 kuna?

VOŽNJA U ZIMSKIM UVJETIMA: Znate li za koje sve prekršaje slijedi kazna od 1000 kuna?
Foto: Pixabay

Uoči očekivanih hladnijih dana Zagrebačka policija objavila je upozorenje vozačima u kojem podsjeća na neke važne činjenice vezane uz vožnju u zimskim uvjetima.

Najprije definicija: “Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.”

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, pod zimskom opremom motornih vozila najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Vozač koji upravlja vozilom koje nema zimsku opremu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama ili nije očistio zaleđena vjetrobranska stakla, led, vodu ili snijeg s vozila kaznit će se novčanom kaznom od 1000 kuna.

Također, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka.

I vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), te u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.