Na Cvjetnom trgu obilježen Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day)

Na Cvjetnom trgu obilježen Svjetskog dana borbe protiv raka (World Cancer Day)
Foto: Zagreb.hr

U organizaciji Udruge Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K. – life), danas je na Cvjetnom trgu obilježen Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day). Događanjima koja su se odvijala na Cvjetnom trgu prisustvovao je i gradonačelnik Milan Bandić.

Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja, kao i visoke stope smrtnosti oboljelih, rak je prozvan epidemijom modernog doba.

Akcija ima za cilj putem edukativnih letaka, javnim istupanjem te putem medija informirati što više građana o važnosti prevencije malignih bolesti usvajanjem zdravih životnih navika te sudjelovanjem u postojećim Nacionalnim programima ranog otkrivanja raka. U Hrvatskoj se trenutno provode tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka i to: raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

O raku se treba govoriti što češće i upozoravati građane da primarnom prevencijom sami mogu pridonijeti sprječavanju nastanka bolesti tako da usvoje zdrave životne navike kroz zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost, odgovorno spolno ponašanje, smanjenje izloženosti suncu te izbjegavanje duhana i alkohola.

Posljednjih godina u gradu Zagrebu se ulažu značajni napori i financijska sredstva u preventivno djelovanje, a u cilju smanjenja mortaliteta i morbiditeta od te bolesti.

Odgovornost institucija jest velika u stvaranju infrastrukture i pozitivnog okruženja za podizanje svijesti, stoga se množe reći da je Grad Zagreb predvodnik u promicanju zdravlja i prevenciji te ranom otkrivanju raka. Primjerice u gradu Zagrebu duži niz godina provode se i financiraju iz Proračuna Grada aktivnosti vezane uz rano otkrivanje različitih sijela raka.

Program preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba, započeo s provedbom 2004. godine prije Nacionalnog programa, sredstva za provedbu osigurana u Proračunu Grada Zagreba u iznosu od 500.000,00 kuna godišnje, obuhvat 4500 žena godišnje).

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo prvi u Hrvatskoj započeo je 2007. godine Program “Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om”. Do 2015. u program je za edukaciju i cijepljenje protiv HPV-a uloženo preko 1.000.000,00 eura, a od 2015. uvršten je u Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Nakon donošenja

Nacionalnog programa cijepljenja sufinancirao kontinuirane edukacije djece i roditelja u školama u iznosu 892.600,00 kuna (2015-2019).

U posljednjih 12 godina provodimo i program ranog otkrivanja raka kože “Djeluj sada”. Ovaj Projekt je kroz 12 godina izravno obuhvatio preko 50 000 korisnika. U okviru preventivnih pregleda madeža u 2019. godini na uzorku od 1.000 Zagrepčana, otkriveno je 140 zloćudnih tumora kože od čega je postavljena sumnja na 20 melanoma te oko 120 ostalih zloćudnih tumora kože.

Grad Zagreb podržava i brojne inicijative udruga u borbi protiv raka, uključujući i inicijative Udruge PinkLife. Na inicijativu udruge PinkLife osigurali smo sredstva za nabavu ukupno dva (2) uređaja za limfnu drenažu, a koji je iznimno važan u procesu rehabilitacije oboljelih te operiranih žena od karcinoma dojke za liječenje limfedema. Jedan uređaj nabavljen je za Klinički bolnički centar Zagreb u iznosu 32.312,00 kuna, drugi uređaj za Kliničku bolnicu Dubrava u iznosu 36.911,70 kuna.

Također, Grad Zagreb podupire borbu protiv raka kroz brojne javnozdravstvene akcije i preventivne aktivnosti kao što su “Dan mimoza”, “Dan narcisa”, Utrka Terry Fox itd.