Možemo! i SDP dogovorili koaliciju, predsjednik Gradske skupštine bit će Joško Klisović

Foto: Screenshot Facebook

Možemo! i SDP-a danas su dogovorili koaliciju u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Sporazum je potpisan danas u 13 sati, a njegov ključni dio čini 28 programskih ciljeva koje vladajuća većina kani ostvariti u naredne četiri godine.

“Nakon vrlo konstruktivnog razgovora postigli smo dogovor i potpisali sporazum o programskoj suradnji odnosno koaliciji između Kluba Možemo i partnera i Kluba SDP-a. Sadržava 28 programskih ciljeva koje kao vladajuća većina u Gradskoj skupštini želimo i obećavamo postići u mandatu od četiri godine”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, prenosi HRT.

“To su ciljevi vezani uz teme obnove nakon potresa, transparentnosti i reforme gradske uprave, gradskih poduzeća, kulture, obrazovanja, socijalne i stambene politike, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, vodoopskrbe i odvodnje, prometa i tako dalje”, dodao je Tomašević.

“Osim programskih ciljeva sporazum sadržava i dogovor oko političkih funkcija u gradskoj skupštini. Mjesto predsjednika pripast će SDP-u, a dva potpredsjednika pripast će Možemo i partnerima. Dogovorili smo i predsjednička mjesta u 18 odbora – 14 će pripasti Možemo i partnerima, a četiri SDP-u”, objasnio je.

Tomašević očekuje dobru suradnju, ističe da je Zagrebu potrebna stabilna većina s obzirom na izazove i promjene koje moramo napraviti i vjeruje da će se održati stabilna većina do kraja mandata.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da je ovaj sporazum zalog za budućnost.

“Zagreb je u bremenitim problemima i treba ih odmah početi rješavati. Probleme se ne može rješavati ako izabrani gradonačelnik, koji je dobio veliko povjerenje građanki i građana, neće imati mogućnost da njegovi prijedlozi imaju čvrstu potporu u Gradskoj skupštini”, rekao je Grbin.

Naglasio je da je SDP-u posebno bitni prioriteti, uz one koje je naveo Tomašević, uvođenje gradske riznice i osigurati internetsku platformu koja će omogućiti da svi oni koji vide nepravilnosti u funkcioniranju gradske uprave, prije svega korupciju, imaju gdje obratiti se i započeti procese koji će tu korupciju otkloniti.

Grbin je potvrdio da će predsjednik Gradske skupštine biti Joško Klisović.