Miroslav Tadić & Yvette Holzwart nakon sjajnog koncerta predstavili i zajednički album “Luka”

Foto: Kristina Vrdoljak

Na terasi zagrebačkog kluba Boogaloo danas je i službeno predstavljen album “Luka” Miroslava Tadića & Yvette Holzwarth. Ovo je njihov prvi zajednički album objavljen u izdanju Croatia Recordsa u ožujku ove godine.

Svjetski poznati gitaristički virtuoz Miroslav Tadić i sjajna violinistica Yvette Holzwarth iznimni su glazbenici koji su upravo nakon nekoliko zajedničkih nastupa dogovorili suradnju na albumu. Zajednički interes dijele i prema tradicionalnoj glazbi istočnoeuropskih naroda tako da ovaj album sadrži deset obrada tradicionalnih pjesama.

Foto: Kristina Vrdoljak

Tadićeva neiscrpna inspiracija je makedonska narodna glazba, a ovaj album započinje jednom od najpopularnijih i najomiljenijih makedonskih pjesama “Eleno” koji u aranžmanu Yvettine violine i Tadićeve gitare zvuči savršeno.

Album sadrži i nekoliko makedonskih kola “Gajdarsko” i “Kucano oro”, na “Postupanom oru” temelji se i najavni singl “Happy 13” odsviran u neobičnoj formi 13/8, balade poput “More sokol pie”, a niz sjajnih obrada završava s jednom od najpoznatijih međimurskih popevki “Vuprem oči”.

“Imali smo devet gotovih pjesama i onda je u naš studio u L.A.-ju došao Rade Šerbedžija i predložio da odsviramo ‘Vuprem oči’. Ta pjesma je nekako zaokružila cijeli album i zaista mi je posebna. Zaljubila sam se i u makedonsku glazbu pa iako nisam odrasla na ovim prostorima glazba s ovih prostora mi je tako bliska”, rekla je Yvette na predstavljanju albuma.

Ova američka violinistica, pedagoginja i vokalistica već neko vrijeme surađuje s Tadićem, a u tradicionalne pjesme unosi i ponešto od stilova koje je usvojila i na kojima je odrasla.

“Nama je mnogo zanimljivije da već poznate pjesme probamo kombinirati s nečim drugim iz našeg glazbenog iskustva, napraviti veze koje nisu odmah vidljive, ali u nekom trenutku imaju potpunu logiku u tom spajanju. Tako smo i sinoć radili. S Yvette je lako svirati jer ima taj jedan nevjerojatan senzibilitet za glazbu”, dodao je Tadić.

U ponovnim koncertima osim ovo dvoje svjetski poznatih glazbenika uživala je sinoć i publika na 7. Zagreb Guitar Festivalu. Fascinantno tiha, upijala je svaki ton koji je dolazio s pozornice. U publici je bio i naš legendarni glumac, pjesnik i glazbenik Rade Šerbedžija čiji će gosti na njegovom koncertu na tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku 8. srpnja biti upravo Miroslav Tadić & Yvette Holzwarth.

Album “Luka” možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.