MOJA GALATEJA: U Galeriji Mala otvara se izložba akademskog slikara Fadila Vejzovića

Fadil Vejzović - Galateja i priviđenje II
Foto: Press

U subotu 16. lipnja u 12 sati otvara se izložba akademskog slikara Fadila Vejzovića u Galeriji Mala, Trg bana Josipa Jelačića 6, Zagreb.

Autor izlaže novi ciklus ženskih aktova pod nazivom Moja Galateja. Vejzovićevom izložbom Galerija Mala slavi početak ljeta.

Na otvorenju, kojem će prisustvovati brojni uzvanici iz umjetničkog i javnog života, tekst Tonka Maroevića iz kataloga uz Vejzovićevu izložbu pročitat će glumica Bojana Gregorić-Vejzović, a jednu pjesmu Tonka Maroevića pročitat će glumac Enes Vejzović.

Tonko Maroević o novom ciklusu Fadila Vejzovića:
“Očigledno je da u ovoj fazi svojega djelovanja Fadil Vejzović insistira na tijelu kao motivu i moven-su, ali je ništa manje vidljivo da u fakturi svojih slika i nadalje ustraje na slobodi duktusa, na živosti mrlje, na kromatskoj apartnosti. Smijemo, dakle, zaključiti kako težnja prema mimetičnosti ne protur-ječi slikarskoj autonomiji, kako organizacija kadra i nanošenje pigmenata zadržavaju vlastitu logiku i ritmizaciju, kako potez kista čuva neposrednost dodira s platnom, kako svaka faseta pouzdano nalazi točno mjesto u kadru.”

Fadil Vejzović:
1943. rođen u Sarajevu.
1962./1966. studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija, čiji je dugogodišnji suradnik.
Od 1969. do danas djeluje samostalno.
1970./1975. postdiplomski studira grafiku i slikarstvo kod profesora Clemensa Fichera na Akademie der bildende Künste u Nürnbergu.
1976./1986. radi u magazinu “Start” kao ilustrator i grafički urednik.
1984. nagrađen je Posebnim priznanjem 19. zagrebačkog salona.
1990. Nagrada Hrvatskog bijenala grafike, Split
1993. Nagrada 17. zagrebačke izložbe grafike
2001. nagrađen plaketom Lalin na 1. međunarodnom salonu grafike Rab

Komentari