Ministrica Nataša Tramišak: Od EU možemo tražiti novac za saniranje šteta od poplave u Zagrebu

Ministrica Nataša Tramišak: Od EU možemo tražiti novac za saniranje šteta od poplava u Zagrebu
Foto: Screenshot HRT

Za obnovu Zagreba iz Fonda solidarnosti Hrvatska očekuje oko 500 milijuna eura, od čega 89 milijuna eura već ove godine, kazala je nova ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak gostujući u Dnevniku HTV-a.

“Hrvatskoj su na raspolaganju 22 milijarde eura iz višegodišnjeg proračunskog okvira do 2027. kao i dio sredstava iz instrumenata nove generacije te Fonda solidarnosti. Nažalost, na primjeru Zagreba se vidi kolika je potreba za korištenjem tih sredstava. Hrvatska je na vrijeme reagirala, prijavila se u Fond za solidarnost. Za obnovu Zagreba iz tog fonda očekujemo oko 500 milijuna eura, od čega 89 milijuna eura već ove godine”, izjavila je ministrica Nataša Tramišak.

Hrvatska može tražiti i novac za saniranje šteta od poplava. Treba utvrditi razmjere štete, prijaviti se pravodobno u fond, rekla je ministrica.

“Ovo je jedna velika prilika za Hrvatsku. Ta su nam sredstva prijeko potrebna za ulaganje u gospodarstvo, rast i razvoj – istraživanja, inovacije, poljoprivredu i zdravstvo. Bitno je naglasiti da je sve to rezultat rada pregovaračkog tima na čelu s premijerom Plenkovićem. Za Hrvatsku se po svim projekcijama očekivalo malo sredstava, ali je radi uspješne argumentacije našeg tima za Hrvatsku uvršten potpuno novi članak prema kojemu je Hrvatska dobila 400 milijuna eura više za kohezijsku politiku i 100 milijuna više za ruralni razvoj”, naglasila je ministrica Tramišak.