Ministar Varga traži promjenu imena Trga maršala Tita

Ministar zdravlja Siniša Varga smatra da je Josip Broz Tito komunistički diktator, te da stoga nije zaslužio da jedan od središnjih zagrebačkih trgova nosi njegovo ime.

sinisa_varga

Taj svoj stav Varga je izrazio u listopadu 2011. godine, kad je potpisao peticiju “Kruga za trg – građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike”, koja se godinama zalaže za preimenovanje Trga maršala Tita, podsjeća Novi list.

Na internetu još postoji proglas te inicijative od prije tri godine i lista uglednih građana koji su ga podržali svojim potpisom, a među njima je je i – prim. Siniša Varga, dr. stom., spec. stomatološke protetike.

Budući da je današnji ministar zdravlja, kako se navodi u njegovom službenom životopisu na web stranici Vlade, dr. med. dent. spec., novinar Novog lista upitao je ministra je li on taj Varga koji je potpisao peticiju protiv Tita.

– Da, ja sam taj – rekao je član Milanovićeve vlade. Dodao je da on nije odrastao u Jugoslaviji, a da će nam na pitanja o njegovom odnosu prema Titu, jer je u gužvi zbog posla, odgovoriti pisanim putem.

I doista, stigao je Vargin kratak, ali vrlo znakovit odgovor: “Ja sam socijaldemokrat i ne smatram da imam dug prema ostavštini SKH, kojeg nikad nisam bio član”.

Varga se, što je također moguće pročitati u njegovoj biografiji, u SDP učlanio 2010., znači godinu dana prije nego što se solidarizirao sa zahtjevom za micanje Tita iz Zagreba. Što, primjerice, ni Franjo Tuđman, koji je iznimno cijenio pokojnog maršala, nije htio dopustiti, pa je sredinom devedesetih godina zaustavio inicijativu zagrebačkog HDZ-a da se promijeni ime trga kojim dominira zgrada HNK.

Varga, međutim, nije iz tog filma. Premda se 1965. rodio u Zagrebu, rano je s obitelji preselio u Kanadu, gdje se socijalizirao u drukčijem duhu nego Tuđman, partizan i kasnije genaral JNA-a. Zato je bez problema potpisao proglas kojim se zahtijeva da sporan trg dobije naziv “Trg Republike Hrvatske”. “Radi civiliziranog i nenasilnog prevladavanja neprestanih opasnih političkih i građanskih sukoba oko naziva sadašnjega Trga maršala Tita, važno je da se ovaj trg, koji je jedan od najljepših hrvatskih trgova, nazove po vrijednosti koju najveći broj Zagrepčana i najveći broj građana Lijepe naše smatra neupitnom nacionalnom i civilizacijskom vrijednošću, epohalnim narodnim postignućem: po Republici Hrvatskoj”, piše u proglasu. Upozorava se i da je “neshvatljivo je da trg, okružen kulturnim i znanstvenim institucijama, nosio, i još nosi, ime diktatora, prvo srbijanskoga kralja, a zatim do danas ime komunističkog diktatora”.

Osim Varge, koji je tada bio predsjednik Upravnog vijeća Klinike za psihijatriju Vrapče, potpisnici su brojna druga poznata imena, a među njima i Miroslav Tuđman, koji se tako na tom pitanju razišao s pokojnim ocem.

U međuvremenu je i Karamarkov HDZ skroz digao ruke od Tita, pa njihova organizacija u Zagrebu predlaže da mu se uzme trg i preimenuje ga u Kazališni trg. No, gradonačelnik Milan Bandić podjetio ih je prije godinu dana da je “Tuđman bio Titov general i partizanski”.

– Vi koji ste sljedbenici Tuđmana, upamtite da je Domovinski rat rezultat pomirbe koju je zagovarao Tuđman. Domovinski rat je i rat djece partizana i domobrana. Tuđman bi se okretao u grobu da ovo čuje, otpilio je Bandić HDZ-ovce u Gradskoj skupštini i odbio maknuti Tita.