GRADSKA SKUPŠTINA ODLUČILA: Trg maršala Tita postao Trg Republike Hrvatske

HNK
Foto: Zagreb.hr

Zagrebački Trg maršala Tita postao je Trg Republike Hrvatske, odlučeno je na sjednici zagrebačke Gradske skupštine. Za preimenovanje trga je glasovalo 29 zastupnika skupštine, 20 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

“Ovim je Trg maršala Tita otišao u povijest i tamo će ostati”, rekao je predsjednik Zagrebačke skupštine Andrija Mikulić, prenosi HRT.

Od današnjih točaka na skupštini ova točka je izazvala najviše zanimanja javnosti. Tako je Titov trg u gradu Zagrebu otišao u ropotarnicu povijesti, a ploča s nazivom Trga u povijesni muzej.

Od 21 sat do 23:50 trajala je rasprava u zagrebačkoj Gradskoj skupštini o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

U raspravi se govorilo tko je bio Tito, za što je zaslužan, a za što kriv. SDP-ovac Rajko Ostojić pozvao je gradonačelnika Milana Bandića da povuče prijedlog promjene imena trga jer će u protivnom, kad se izglasa, umjesto njega gradonačelnik biti Zlatko Hasanbegović.

Na kraju rasprave Hasanbegović je rekao da je odluka koju će izglasati “malena i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog komunističkog terora”. Izrazio je nadu da u Gradskoj skupštini više nikada pobornici tog režima neće imati većinu.

U 23:52 zatražena je 15 minutna stanka. Potom je održana završna riječ. Oko 0:42 pristupilo se glasovanju.

Komentari