Monografija i izložba u povodu 140. godišnjice parka Zrinjevac

Danas je održano je predstavljanje monografije nastale povodom 140 godina parka Zrinjevac. Ciklusi i serije fotografija Božidara Prezelja posvećeni parku Zrinjevcu u Zagrebu, koji su uvršteni u monografiju, nastajali su tijekom zadnje dvije godine.

zrinjevac-jesen

Inspiracija za njih velikim dijelom je u činjenici da se u 2013. godini navršila 140. obljetnica osnivanja najstarijeg i najvećeg zagrebačkog parka.

Božidar Prezelj, čija je stalna adresa upravo Zrinjevac, svojim senzibilitetom stvorio je fotografije koje su ukradeni trenuci u užurbanom gradskom ritmu. Želio je pokazati raskošnu ljepotu Zrinjevca na tragu drugih velikih parkova u europskim metropolama, poput Beča, Pariza ili Londona, ali i neke tihe, intimističke, meditativne trenutke između njega i parka. Za oblikovanje i urednički dio monografije pobrinuo se Vinko Pašalić, kreativni direktor HAND dizajn studija. Priču o Zrinjevcu kroz fotografije Božidara Prezelja ispričala je autorica teksta Iva Koerbler.
Predstavljanje monografije održano je u Modernoj galeriji a izložba se nakon predstavljanja seli u aulu Gradskog poglavarstva gdje će je građani moći pogledati naredna tri tjedna. Uzvanici su mogli uživati u nastupu Jasne Bilušić te gastronomskim delicijama koje također zaokružuju ovu prekrasnu zagrebačku priču.

Brojni građani su sa zanimanjem promatrali izložbu, a među njima je bilo predstavnika veleposlanstava koji su adresu pronašli upravo na Zrinjevcu, fotografi, arhitekti, turisti. I brojni purgeri koji ne mogu zamisliti svoje uspomene i život u Zagrebu bez Zrinjevca.

Jedna od njih, naša poznata jazz pjevačica Jasna Bilušić u uvodnoj riječi se sa nostalgijom prisjetila prekrasnih druženja sa autorima monografije baš na Zrinjevcu.

Autori monografije, poznati kao veliki hedonisti i gurmani za uzvanike su posebnom pažnjom pripremili gastronomske užitke koji su svi pomno birani od domaćih, zagrebačkih proizvođača, pa je uz jedinstven kreativni dizajn monografije koja je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku ova promocija bila uživanje svih osjetila.

Autori monografije nisu krili uzbuđenje na predstavljanju monografije, jer je ovo sretan završetak njihovog projekta na kojem su radili posljednje dvije godine, a koji je svojevrstan hommage njihovom prijateljstvu i našem prelijepom Zagrebu.