Ministar Štromar o obnovi Zagreba: Zdravstvene i školske ustanove su prioritet, ali i domovi građana

Ministar Štromar o obnovi Zagreba: Zdravstvene i školske ustanove su prioritet, ali i domovi građana
Foto: Screenshot HRT

Građane ne smijemo i nećemo ostaviti same i to nam je najvažnije, poručio je Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja gostujući na HTV-u, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, gdje je govorio o obnovi Zagreba nakon potresa.

“Budući da zakonska regulativa nije najjasnija i najčišća na koji način obnoviti bilo koji stradali dio Hrvatske, mi sada pripremamo taj zakon za Grad Zagreb i za južne dijelove Krapinsko-zagorske županije”, dodao je ministar.

Objasnio je da će zakon biti kompleksan jer je Zagreb specifičan – zgrade su starije od 100 godina, građene su na specifičan način i grad nije bio spreman da pretrpi takav potres. Konzultiraju struku – uključeni su stručnjaci sa svih područja. Naglasio je da je novi zakon hitan, ali važnije je da bude kvalitetan. Zahvalio je svima u struci koji pomažu.

Što se tiče standarda sigurnosti pri obnovi, Štromar kaže da pomažu Hrvatska komora inženjera građevinarstva i Hrvatska komora arhitekata, ali komuniciraju i sa strojarima, električarima. Građevinski fakultet će, dodaje, utvrditi za koju se razinu potencijalnog potresa moraju pripremiti zgrade koje se obnavljaju kako bi sigurnost poslije bila veća.

“Kada izrade taj dio, to će biti dio zakona”, dodao je.

Govoreći o roku u kojem bi glavni grad trebao biti obnovljen, ministar kaže da Zagreb ima mnogo oštećenih simbola i trebat će puno vremena – sada treba napraviti kvalitetnu analizu. Dodaje da su zdravstvene i školske ustanove prioritet, ali i domovi građana.

Na pitanje otkud novac za obnovu, Štromar kaže da o tome razgovaraju, ali najprije treba utvrditi koliko novca treba za obnovu, tada će gledati iz kojih izvora će koliko doći – računa na državni proračun, na proračun Grada Zagreba, proračun Županije, a i od Svjetske banke očekuju sredstva. Dodaje da se stalno razgovara kojim sredstvima financirati – računa i na fondove EU-a, donatore, prijateljske države koje će nam pomoći.

“Na koji ćemo način novac trošiti i ulagati, to je dio zakona. Jako je važno da u zakonu bude naglašena transparentnost (…). Sredstva nisu osobno naša – ona su od građana, od države i svih onih koji će donirati i tu treba jako paziti”, rekao je Štromar.

Govorio je i o tome hoće li se graditi zamjenski objekti s više stanova, smatra da se treba riješiti stambeno pitanje onima koji ne mogu više živjeti u svome domu. Riječ je većinom o obiteljskim kućama koje će se morati rušiti.

“Ljudi će sigurno imati krov nad glavom”, to je naš zadatak, to je naša obveza, poručio je Štromar.

Ministar kaže da se svaki dan uklanjaju oni dijelovi koji su potencijalno opasni za građane, na tome se radi intenzivno, svaki je dan jedna četvrt očišćena i pohvalio je stručnjake iz Grada Zagreba. Vjeruje da će vrlo brzo sve biti potpuno očišćeno i osigurano. Naglasio je da su najviše posla odradili vatrogasci, čestita im na tome.